Πρωτοπόρος η Ελλάδα συμμετέχει σε διεθνή κλινική μελέτη για το φάρμακο του COVID-19

0
835

Τέσσερις κλινικές από τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και το ΑΧΕΠΑ συμμετέχουν σε μια νέα πρωτοποριακή διεθνής μελέτη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας που καταβάλλεται για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών κατά της ασθένειας COVID-19.
Η χώρα μας, με τους επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι πρωτοπόρος καθώς οι τέσσερις κλινικές του ΕΚΠΑ πήραν το «πράσινο φως» για να συμμετέχουν στην εν λόγω μελέτη που έχει εγκριθεί στις αρχές Μαρτίου.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα μαζί με την Αγγλία είναι οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη, στις οποίες εγκρίθηκε η ένταξη στη διεξαγωγή της τεράστιας μελέτης «Adaptive COVID-19 Treatment Trial».
Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν 75 κλινικές παγκοσμίως, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν οι πιο ελπιδοφόρες πειραματικές – μέχρι σήμερα – θεραπείες κατά του ιού, θα τελεσφορήσουν ώστε να παράξουν νέα καινοτόμα φάρμακα που θα ανακόψουν τη θανατηφόρα πορεία του κορωνοϊού που θερίζει όλο τον κόσμο.
Η ένταξη της Ελλάδας στη μελέτη «Adaptive COVID-19 Treatment Trial» (αρ. Πρ. DMID: 20-0006) εγκρίθηκε την Παρασκευή 3 Μάρτίου 2020.

Τι είναι η μελέτη «Adaptive COVID-19 Treatment Trial»

Η μελέτη είναι μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, με ομάδα ελέγχου δοκιμή, για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών (φαρμάκων) σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19.
Πρόκειται για μία πολυκεντρική δοκιμή που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκόσμια. Ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.
Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και χορηγός για την Ε.Ε είναι το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του COVID-19.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα αξιολογούνται καθημερινά από τους επιστήμονες στο νοσοκομείο αλλά και μετά όταν θα πάρουν εξιτήριο για το σπίτι τους.
Μάλιστα σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο της μελέτης οι πρώην ασθενείς θα επανεξεταστούν από τους Λοιμωξιολόγους κατά την 15η και 29η ημέρα.
Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμη ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:
Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» με επιστημονική υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου
Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Σπύρο Ζακυνθινό.
Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Νικόλαο Κουλούρη.
Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή κ. Συμεών Μεταλλίδη.