ΑΠΘ – κλινική μελέτη MICOIL: Ελληνικό ελαιόλαδο το φάρμακο για το Alzheimer.

0
79

Τρείς κουταλιές την ημέρα αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο εξαιρετικής ποιότητας, θωρακίζει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αlzheimer. Αυτό απέδειξε η πρώτη παγκόσμια πιλοτική μελέτη MICOIL, Ελλήνων ερευνητών και κλινικών ιατρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33044178/).

Ειδικότερα η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο πλούσιο σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη νόσο αλλά και την ήπια νοητική διαταραχή.

Την ελπιδοφόρα είδηση για εκατομμύρια ασθενείς στον κόσμο αλλά και για τα άτομα με κληρονομικό ιστορικό, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Alzheimer Hellas), το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health) και η εταιρεία Yanni’s Olive Grove.

« Αρκούν 50 ml καθημερινά, στο φαγητό και στη σαλάτα μεσημέρι και βράδυ, για να προστατέψουν τον εγκέφαλο μας από τη νόσο» είπε στο ygeia50plus.gr η Κύρια υπεύθυνη επιστημονικής έρευνας στην μελέτη MICOIL, Μάγδα Τσολάκη Καθηγήτρια του 1ου τμήματος Νευρολογίας του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και συνέχισε: «Εμείς προτείνουμε να βάζει μία κουταλιά της σούπας στο μεσημεριανό φαγητό του και μία στη σαλάτα του και επίσης μια κουταλιά της σούπας στη σαλάτα του το βράδυ» μας εξηγεί η Μάγδα Τσολάκη.

Η καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ, κύρια ερευνήτρια της μελέτης MICOIL Μάγδα Τσολάκη.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ ανέλυσαν το λάδι που κυκλοφορεί στο εμπόριο και ανακάλυψαν ότι δεν περιέχει την ποσότητα πολυφαινολών που περιείχε το Λάδι Χαλκιδικής της Εταιρείας  Jannis Olive Grove που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη γι’ αυτό και σύντομα θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής : «Γρήγορα θα είναι ως συμπλήρωμα διατροφής το συγκεκριμένο λάδι στα φαρμακεία. Οι συνεργάτες μας από το Τμήμα Φαρμακολογίας του ΕΚΠΑ, πρόσφατα πήραν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την παρασκευή φαρμακευτικών μορφών (κάψουλες, χάπια, πόσιμα διαλύματα κλπ) που περιέχουν τις δραστικές πολυφαινόλες του λαδιού. Οι πολυφαινόλες εκχυλίζονται από ελαιόλαδο αλλά το τελικό προϊόν δεν περιέχει ελαιόλαδο. Μένει να αποδειχθεί με κλινική μελέτη αν οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο λάδι είναι αυτές που ασκούν την προστασία στον εγκέφαλό μας ή το λάδι ως σύνολο» είπε στο ygeia50plus.gr η κυρία Τσολάκη.

Σύμφωνα με την Πρόεδρος της Ελληνικής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer κυρία Τσολάκη η κατανάλωση αγνού ελαιόλαδου από την παιδική μας ηλικία είναι μια έξυπνη κίνηση: “Νομίζω ότι καλό είναι να παίρνουμε το σωστό λάδι σε όλη μας τη ζωή. Ωστόσο οι μελέτη έγινε μόνο σε ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν προβλήματα στη μνήμη τους τα οποία βρήκαμε με εκτεταμένο νευροψυχολογικό έλεγχο”.

Επιπροσθέτως όσοι έχουν κληρονομικό ιστορικό η γιατρός συνιστά: «Να εξετάζονται κάθε χρόνο, να κάνουν γενετικό έλεγχο να δούμε αν έχουν προδιαθεσικό γονίδιο –υπάρχει φάρμακο για την βελτίωσή τους- ή μετάλλαξη και να αποφασίσουμε αν θέλουν να συμμετέχουν σε μία διεθνή μελέτη παρακολούθησης χρησιμοποιώντας μονοκλωνικά αντισώματα».

Η μελέτη

Η  πρώτη παγκόσμια πιλοτική μελέτη MICOIL Ελλήνων ερευνητών και κλινικών ιατρών δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease με τίτλο: «Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου πρώιμης εσοδείας με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο στην Ήπια Νοητική Διαταραχή – Πιλοτική Μελέτη MICOIL».

Ειδικότερα η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο πλούσιο σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης MICOIL και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer αλλά και την ήπια νοητική διαταραχή.

Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διερεύνησαν για πρώτη φορά την επίδραση του ελληνικού υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου -και της Μεσογειακής Διατροφής ως φυσική θεραπεία για την αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή.

Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 12 μήνες.

Η αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή είναι συνήθως μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή και τη νόσο Alzheimer (εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία της νόσου Alzheimer), η παγκόσμια προσπάθεια κατά των νοητικών διαταραχών εστιάζεται στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου Alzheimer στο στάδιο της αμνησικού τύπου ήπιας νοητικής διαταραχής.

Μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml καθημερινά) σε 285 συμμετέχοντες σε μελέτη, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα ελεγχόμενης δίαιτας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η μελέτη MICOIL έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4.

Στη δεύτερη αξιολόγηση μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε καλύτερη επίδοση στην ομάδα θεραπείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για τη νοητική εξασθένηση», αναφέρει η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.

Οι ερευνητές του ΑΠΘ  που συμμετείχαν

Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη, (https://www.auth.gr/news/press/28479) και τους ερευνητές: Ευτυχία Λαζάρου, Μάχη Κοζώρη, Νίκη Πετρίδου, Ειρήνη Ταμπάκη, Ιουλιέττα Λαζάρου, Μαρία Καρακώτα, Ιορδάνη Σαουλίδη, Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπιο Μαγιάτη. Η  χορηγός εταιρεία όλων των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ήταν η «Yanni’s Olive Grove» της οικογένειας Ιωάννη Προδρόμου από την Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής.