COVID-19-GR: Επτά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στη μάχη κατά της πανδημίας

0
674

Μία από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες του SARS-CoV-2 ξεκινούν επτά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρα μας, που φέρνουν την Ελλάδα στη παγκόσμια σκηνή των επιστημονικών εξελίξεων για την πανδημία του κορωνοϊού. Επιφανείς Έλληνες επιστήμονες ενώνουν τις “δυνάμεις τους” τους για να «ξεκλειδώσουν» το γρίφο του κορωνοϊού, μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα COVID-19-GR.

Στόχος αυτής της εμβληματικής μελέτης, δεν είναι μόνο η παραγωγή μοριακών και ανοσολογικών διαγνωστικών τεστ για τον πληθυσμό, που θα βλέπουν ποιοι είναι θετικοί και ποιοι αρνητικοί στον ιό, ώστε οι ειδικοί να  έχουν μια ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, και να γνωρίζουν σε πιο στάδιο βρισκόμαστε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της “ανοσία της αγέλης”, με τα λιγότερα θύματα.

Η πρόκληση για τους Έλληνες ερευνητές είναι η εφαρμογή εξειδικευμένων γονιδιακών εξετάσεων που θα εντοπίζουν εγκαίρως τα άτομα υψηλού κινδύνου, που έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν στην εντατική. Σ΄ αυτούς τους ανθρώπους  θα δίδονται οι συγκεκριμένες οδηγίες πολύ πριν νοσήσουν, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να περιορίσουν, στο ελάχιστο δυνατό, την πιθανότητα να προσβληθούν από τον κορωνοϊό!

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων (ΠΔΕ) της εμβληματικής δράσης για Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Τα παραπάνω  ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από το υπουργεία Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ερευνητικών προσπαθειών. Στην εν λόγω μελέτη συμπράττουν:

  1. Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
  3. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης,
  4. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
  5. Το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
  6. Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».
  7. Το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό της χώρας.

Αντικείμενο της μελέτης COVID-19-GR είναι η διερεύνηση της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα με τους εξής βασικούς στόχους:

-Ανάπτυξη «in house» εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2.

-Προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο την λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση για εκδήλωση αλλά και τη βαρύτητα της νόσου ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση εκ των προτέρων ατόμων υψηλού κινδύνου που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

-Πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στο χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγνωστικής και της επιστήμης υπολογιστών.

Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας είναι:

Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Βασίλης Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Θάνος – Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Σταματόπουλος – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Αντιγόνη Δήμα -Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”, Ιωάννα Τζουλάκη – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παγώνα Λάγιου – Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Αθανάσιος Τσακρής – Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας – Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν», Ανδρέας Μεντής – Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Γιώργος Σουρβίνος – Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βαγγέλης Καρκαλέτσης – ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Νεκτάριος Ταβερναράκης – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Άννα Κοτανίδου – Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός».