Νέα μελέτη: Ποιες είναι οι καλές συνήθειες που περιορίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

0
295

Πάσχετε από  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης,  κάποιες κακές συνήθειες ευθύνονται για την ταλαιπωρία που σας προκαλεί η σπαστική κολίτιδα, όπως είναι η άλλη ονομασία της νόσου.

Το σύνδρομο εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί το 15-20% του πληθυσμού, ιδίως νέους και γυναίκες που υποφέρουν από φούσκωμα και χρόνιο πόνο.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 64.286 εθελοντές, το 55% εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 55 έτη. Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν επί 12,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Στο μεσοδιάστημα συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε πέντε καλές συνήθειες του τρόπου ζωής, που τεκμηριωμένα επηρεάζουν την υγεία. Οι συνήθειες ήταν:

-Αποφυγή του καπνίσματος

-Ύπνος επί τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ

-Επαρκής φυσική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα

-Καθημερινή κατανάλωση ισορροπημένης, υψηλής ποιότητας διατροφής

– Μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ

Από τις συνήθειες αυτές, το 12% των εθελοντών δεν ακολουθούσαν καμία. Το 32% ακολουθούσαν μία. Το 34% ανέφεραν ότι ακολουθούσαν δύο. Και το 22% είπαν ότι ακολουθούσαν 3-5.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Gut, αναφέρουν ότι  στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως 961 εκ των εθελοντών (το 1,5%) ανέπτυξαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερες υγιεινές συνήθειες υιοθετούσαν οι εθελοντές τους, τόσο λιγότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν το σύνδρομο. Αναλυτικά:

1.Με μία υγιεινή συνήθεια είχαν κατά 21% χαμηλότερο κίνδυνο.

2.Με δύο καλές συνήθειες ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 36%.

3.Με τρεις έως πέντε καλές συνήθειες, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 42%.

Επίσης τα μεγαλύτερα οφέλη παρείχαν:

-Ο καλός ύπνος το βράδυ (μείωνε τον κίνδυνο κατά 27%)

-Η επαρκής φυσική δραστηριότητα (μείωση κατά 17%)

-Η αποφυγή του καπνίσματος (μείωση του κινδύνου κατά 14%)

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως:

1.Το φύλο και η ηλικία.

2.Το επάγγελμα.

3.Οι λοιμώξεις στο έντερο.

4.Το οικογενειακό ιστορικό του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

5.Άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής

Η σχέση του σύνδρομο με αυτούς τους παράγοντες

Οι ερευνητές λένε πως το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου από τις τροφές. Έτσι μπορεί να οδηγήσει σε «φούσκωμα» και δυσκοιλιότητα.

Ο λιγοστός ύπνος, εξ άλλου, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φλεγμονωδών ουσιών, που προκαλούν το σύνδρομο.

Δύο από τα πολλά οφέλη της ασκήσεως, τέλος, είναι η μειωμένη φλεγμονή στο έντερο και η ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου. Το μικροβίωμα είναι οι αποικίες των μικροβίων που εκ φύσεως ζουν στο έντερό μας. Προγενέστερες μελέτες το έχουν εμπλέξει με την ανάπτυξη του συνδρόμου.

Ωστόσο οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Η τήρηση αυτών των συνηθειών, όμως, μόνο οφέλη έχει να παράσχει στην υγεία.

 

ΠΗΓΗ: https://gut.bmj.com/content/early/2024/01/10/gutjnl-2023-331254