Έρπης Ζωστήρας: Η επώδυνη νόσο της τρίτης ηλικίας, το δωρεάν εμβόλιο και η ζημιά που έχει κάνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

0
1641

Ο Έρπης ζωστήρας είναι μια βασανιστική νόσος που απειλεί τους ενήλικες άνω των 60 ετών. Πρόκειται για τον ύπουλο ιό varicella zoster (VZV) που όταν εκδηλώνεται, εκτός από τον οξύ πόνο, μπορεί σε διάστημα ενός ή παραπάνω ετών να προκαλέσει στον ασθενή έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό και ίλιγγο.Τα καλά νέα  είναι ότι η ασθένεια αυτή προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό, ακόμα και εάν κάποιο άτομο έχει νοσήσει στο παρελθόν. Το εμβόλιο, μάλιστα, γίνεται άπαξ και  το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Τα κακά νέα είναι ότι το αντιεμβολιακό κίνημα σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, έχουν ως αποτέλεσμα η νόσος να «χτυπάει» εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο με συνέπεια να υποφέρουν χωρίς λόγο.Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κόκκινης Διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος και του Ιατρείου Πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», πολλοί ενήλικες δεν είναι ενήμεροι ότι τα εμβόλια εκτός από τα παιδιά, συστήνονται και για τους ενήλικες και ότι επικίνδυνες για τη ζωή ασθένειες όπως ο έρπητας ζωστήρας, η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος και ο τέτανος μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

«Οι άνθρωποι κυρίως οι ηλικιωμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα παιδιά. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που είναι απειλητικές για την υγεία τους, ακόμα και για τη ζωή τους, οι οποίες προλαμβάνονται όπως ο έρπης ζωστήρας, που είναι ιδιαιτέρα επώδυνος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες όπως τύφλωση εάν εμφανιστεί στο πρόσωπο, κοντά στο μάτι» μας εξηγεί ο  κ. Κυριάκος Κόκκινης και συνεχίζει: «Είναι κρίμα γιατί ενώ στη χώρα μας κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια το εμβόλιο που προστατεύει από τον Έρπητα Ζωστήρα και είναι και δωρεάν, δυστυχώς δεν το γνωρίζουν με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να νοσούν κάθε χρόνο. Επίσης πολύ μεγάλη ζημιά έχει κάνει και το αντιεμβολιαστικό κίνημα γι΄ αυτό. Γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Πολιτείας».

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας

Ο ύπουλος  ιός varicella zoster (VZV) ευθύνεται για την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα,  ο οποίος αρχικά εκδηλώνεται με τον ιό της ανεμοβλογιάς, που προσβάλλει νεαρές ηλικίες όπως παιδιά και εφήβους.

Η υποτροπιάζουσα φύση του, έγκειται στο γεγονός ότι ενώ αρχικά το ανοσολογικό σύστημα φέρεται να έχει εξουδετερώσει τον ιό, εκείνος ωστόσο «κοιμάται» ή παραμένει σε μια λανθάνουσα κατάσταση στο νευρικό σύστημα για πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες.

Συνήθως όταν «ξυπνήσει», εκδηλώνεται αρχικά με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμοβλογιάς – ζωστήρα. Περίπου 1 στα 4 άτομα, θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, όσο αυξάνεται η ηλικία.

Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν ΕΖ, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, κάποια στιγμή, στη ζωή τους. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει Μεθερπητική Νευραλγία, μια χρόνια κατάσταση η οποία ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες, μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, ενώ μερικοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό».

Πώς δρα το εμβόλιο ενάντια στον ΕΖ

Η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα οφείλεται σε επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, που καθίσταται δυνατή, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την πάροδο των ετών. Το εμβόλιο για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα δρα  ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να διατηρηθεί αδρανής ο ιός και να μην εκδηλωθεί η νόσος. Έτσι, το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας, ενώ ακόμα και αν η νόσος εκδηλωθεί τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα, δεν μπορεί να θεραπεύσει στην ενεργή νόσο, ούτε να ανακουφίσει από τον έντονο πόνο που τη συνοδεύει, όταν αυτός έχει πλέον εκδηλωθεί.Πριν τον εμβολιασμό, όμως, τα άτομα άνω των 60 ετών, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους, για το αν ανήκουν στην μικρή κατηγορία των ατόμων στα οποία αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, λόγω καταστάσεων που επηρεάζουν σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα.

 Μύθοι και αλήθειες για τον Έρπη Ζωστήρα

Δυστυχώς για τον έρπη ζωστήρα δεν υπάρχει επαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και αυτό φαίνεται από την παραπληροφόρηση που επικρατεί γύρω από αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Ας δούμε τους πιο συχνούς μύθους που κυκλοφορούν αλλά και τις αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι.

Μύθος 1: Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι το δερματικό εξάνθημα.

Αλήθεια: Τα πρώτα συμπτώματα, κατά την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα, είναι: κεφαλαλγία, καταβολή, ρίγη ή και πυρετός. Στη συνέχεια αρχίζει ενόχληση με χαρακτήρα άλγους, καύσου ή νυγμού, κάτω από το δέρμα το οποίο έχει φυσιολογική εμφάνιση. Το εξάνθημα, που αποτελείται από φυσαλίδες (φυσαλιδώδες) που περιέχουν υγρό, είναι δυνατόν να εμφανισθεί μετά από ημέρες ή και να μην εμφανισθεί καθόλου.

Μύθος 2: Ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει μόνο τον κορμό.

Αλήθεια. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το εξάνθημα είναι δυνατόν να εμφανισθεί στον κορμό αλλά και στα άκρα, στο τριχωτό της κεφαλής και στο πρόσωπο, ακόμη και γύρω από τα μάτια όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη ιδιαίτερα στα μάτια.

Μύθος 3: Ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει μία φορά.

Αλήθεια : Αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Αν και δεν είναι ο κανόνας, ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εμφανισθεί στο ίδιο άτομο πάνω από μία φορά και όχι στο ίδιο σημείο.

Μύθος 4: Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός.

Αλήθεια : Όχι απαραίτητα. Ο ασθενής δεν μπορεί να μεταδώσει τον έρπητα ζωστήρα, αλλά είναι δυνατόν να διασπείρει ανεμοβλογιά. Επομένως, κρατήστε το εξάνθημα καλυμμένο και αποφύγετε την επαφή με εκείνους που δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά ή δεν έχουν εμβολιασθεί.

Μύθος  5: Δεν υπάρχει πρόληψη για τον έρπητα ζωστήρα.

Αλήθεια. Υπάρχει εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα, το οποίο συνιστάται σε όλους από την ηλικία των 60 ετών και άνω και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Μύθος 6: Είναι σωστό να περιμένουμε λίγες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και ανάλογα με τη βαρύτητά τους να απευθυνθούμε στον ιατρό μας.

Αλήθεια: Χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση για λήψη της κατάλληλης αντιϊκής φαρμακευτικής αγωγής που θα ελαττώσει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας. Η αγωγή αυτή ιδανικά πρέπει να ξεκινήσει μέσα στα πρώτα δυο πρώτα εικοσιτετράωρα.