Η άσκηση του μυαλού και του σώματος σώζει από την μετωποκροταφική άνοια

0
412

Η συστηματική γυμναστική αλλά και η εξάσκηση του μυαλού, θωρακίζει τον οργανισμό από μια πολύ σοβαρή μορφή άνοιας, τη μετωποκροταφική, ακόμα και εάν ο άνθρωπος έχει γενετική προδιάθεση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας Αμερικανικής μελέτης που αποδεικνύει ότι υπάρχει λύση και τελικά το μέλλον αυτών των ασθενών, δεν είναι προδιαγεγραμμένο.

Η μετωποκροταφική άνοια, είναι μια σημαντική μορφή εκφύλισης του εγκεφάλου, που εμφανίζεται νωρίτερα από την νόσο  Αλτσχάιμερ, σε άτομα ηλικίας  μεταξύ 45 και 65 ετών και μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα του ασθενούς, στην ικανότητα λήψης αποφάσεων, στην ομιλία του και στις κινητικές ικανότητες του.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πιο συχνή μορφή άνοιας πριν την τρίτη ηλικία και αφορά το 5% έως 15% των συνολικών περιστατικών άνοιας. Συχνά η ολοένα μεγαλύτερη νευροεκφύλιση του εγκεφάλου οδηγεί στο θάνατο σε διάστημα έως δέκα ετών από τη διάγνωση, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης συμπίπτουν με ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι η σωματική και νοητική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτραπεί ή να επιβραδυνθεί η νόσος Αλτσχάιμερ. Ωστόσο είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι ανάλογο όφελος υπάρχει και για τα άτομα με μετωποκροταφική άνοια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Δρ. Κέιτλιν Καζαλέτο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας “Alzheimer’s and Dementia”, μελέτησαν σε 105 άτομα με ήπια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας τον τρόπο που η σωματική και η νοητική δραστηριότητα επηρεάζουν την εκδήλωση και εξέλιξη της νόσου.

«Πρόκειται για μια ολέθρια πάθηση χωρίς καλές ιατρικές θεραπείες, όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ακόμη και οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για μετωποκροταφική άνοια, μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να ζήσουν μια μακρά και παραγωγική ζωή. Η μοίρα τους δεν είναι κατ’ ανάγκη προδιαγεγραμμένη», τόνισε η Δρ. Καζαλέτο.