Η έντονη άσκηση στην εφηβεία απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης όταν μεγαλώσουμε

0
249

Φροντίζετε να γυμνάζεστε τακτικά, παρ΄ όλο που το πρόγραμμα σας είναι ιδιαίτερα «φορτωμένο» με τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά και τις ευθύνες που έχετε αναλάβει; Πολύ καλά κάνετε! Σύμφωνα με νέα έρευνα όσοι αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους και φροντίζουν να κάνουν γυμναστική υψηλής έντασης τότε χτίζουν ένα γερό σκελετό, μεγιστοποιούν τη δύναμη των ισχίων τους και απομακρύνουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης όταν περάσουν τα χρόνια!

Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας έρευνες του Πανεπιστημίου του Bristol που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα 2.569 συμμετεχόντων στη μελέτη υγείας «Παιδιά της Δεκαετίας του 1990». Οι επιστήμονες από την μελέτη των στοιχείων, διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο διαθέτει ένα παιδί ηλικίας από 12 ετών, κάνοντας μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση, τόσο δυνατότερα είναι τα ισχία του στην ηλικία των 25.

Η μεγαλύτερη οστική μάζα εντοπίζεται στην αρχή της ενήλικης ζωής του ανθρώπου και θεωρείται δείκτης του κινδύνου κατάγματος και οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

Τα κατάγματα γοφού αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αναλογίας των προβλημάτων που επιφέρει η ασθένεια της οστεοπόρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγιών ενηλίκων μετρώντας τη σωματική τους δραστηριότητα τέσσερις φορές, χρησιμοποιώντας τους μετρητές ταχύτητας που οι συμμετέχοντες φορούσαν κατά τις κλινικές αξιολογήσεις στις ηλικίες 12, 14, 16 και 25 ετών.

Ανακάλυψαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης κατά την εφηβεία ήταν πιο σημαντική από αυτή κατά την ενήλικη ζωή και ότι η ίδια παράμετρος στην πρώιμη ενήλικη ζωή ήταν σημαντικότερη από ό,τι αργότερα.

Επιπροσθέτως υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι η δραστηριότητα μεγαλύτερου αντίκτυπου (συνεχή άλματα) όπως αξιολογήθηκε σε ένα υπόδειγμα ατόμων στο τέλος της εφηβείας, σχετίστηκε με δυνατότερα ισχία στην ηλικία των 25 ετών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητικός συνεργάτης επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol, Δρ. Ahmed Elhakeem ανέφερε: «Η μοναδική διαθεσιμότητα των επαναλαμβανόμενων αξιολογήσεων με μετρητές ταχύτητας κατά την πάροδο πολλών ετών ξεκινώντας από την ηλικία των 12 μάς επέτρεψε να περιγράψουμε την πορεία του χρόνου που αφιερώθηκε σε διαφορετικές εντάσεις σωματικής άσκησης στην αρχή της ζωής και να εξετάσουμε πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη δύναμη των γοφών στην ενήλικη ζωή. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την εφηβεία ως πιθανότατα σημαντική περίοδο για την ανάπτυξη των οστών μέσω άσκησης υψηλής έντασης, πράγμα το οποίο θα ωφελήσει τη μελλοντική οστική υγεία και θα αποτρέψει την οστεοπόρωση».