Σακχαρώδης διαβήτης 2 : Η διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους προστατεύει από εγκεφαλικά και εμφράγματα

0
480

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σήμερα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απώλεια κιλών,η σωστή διατροφή και η συνέπεια στο πρόγραμμα των γευμάτων που τους έχει συστήσει ο θεράπων γιατρός τους, είναι το “κλειδί” για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Ωστόσο ενώ πολλοί ξεκινούν να χάσουν κιλά ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος στη συνέχεια …εγκαταλείπουν την προσπάθεια  και δυστυχώς υφίστανται τις σοβαρές συνέπειες της νόσου, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που ξαναπαίρνουν τα κιλά που είχαν χάσει έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με εκείνους που καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους σε βάθος τετραετίας.

Να σημειωθεί ότι έως σήμερα ήταν λίγες οι μελέτες που συνέκριναν άμεσα τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, που αδυνάτισαν και στη συνέχεια κατάφεραν να διατηρήσουν τα κιλά τους και σε εκείνους που τα ξαναπήραν.

Στην νέα έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 1.600 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σε μια μελέτη εντατικής απώλειας βάρους, οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον το 3% του αρχικού τους σωματικού βάρους. Διαπίστωσαν ότι όσοι έχασαν από 10% και πάνω από το αρχικό σωματικό βάρος τους και στη συνέχεια διατήρησαν το 75% ή περισσότερο από αυτά τα κιλά για την επόμενη τετραετία, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στους παράγοντες κινδύνου, όπως τα καλύτερα επίπεδα HDL «καλής» χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης, περιμέτρου μέσης και του ελέγχου του διαβήτη. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά μειώνονταν σε αυτούς που ξαναπήραν τα κιλά.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι εκτός από το να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην απώλεια βάρους, πρέπει να δίνουμε και μεγάλη έμφαση στη διατήρηση του χαμένου βάρους με την πάροδο του χρόνου. Το βασικό είναι ότι η διατήρηση του βάρους είναι σημαντική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», αναφέρει η Alice Lichtenstein, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Look AHEAD, η οποία αξιολόγησε ένα μονοετές αλλά εντατικό πρόγραμμα παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής για την προώθηση της απώλειας βάρους, συγκριτικά με την τυπική φροντίδα για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 και είναι υπέρβαροι.

Το εντατικό πρόγραμμα παρεμβάσεων επικεντρώθηκε στην επίτευξη της απώλειας βάρους μέσω υγιεινής διατροφής και αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, ενώ η βασική φροντίδα αποτελείτο από υποστήριξη και εκπαίδευση σχετικά με τον διαβήτη. Η τριετής φάση παρακολούθησης περιελάμβανε μηνιαίες συναντήσεις και συστάσεις για αντικατάσταση ενός γεύματος κάθε μέρα με ένα υγιεινό ρόφημα ή μια μπάρα δημητριακών και τη συνέχιση της τακτικής ενασχόλησης με τη σωματική άσκηση.