Μεγάλη Εβδομάδα – Πάσχα: Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές για να μη βαρυστομαχιάσετε

0
72

Μεγάλη Δεύτερα σήμερα και οι περισσότεροι ξεκίνησαν  τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, αναζητώντας τις καλύτερες διατροφικές επιλογές. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί άλλοι που έχουν ξεκινήσει τη νηστεία  από τη Σαρακοστή και έχουν δει ήδη τη ζυγαριά να ανεβαίνει επικίνδυνα, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης σε υδατάνθρακες.

Η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  από τα Καλύβια Αττικής, μας αναφέρει τι μπορούμε να φάμε τη Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να μην πάρουμε επιπλέον κιλά αλλά και την Κυριακή του Πάσχα ώστε να μην υπερβάλουμε και βαρυστομαχιάσουμε.

Παρακάτω η κυρία Ασημακοπούλου συστήνει ένα πλήρες διατροφικό μενού για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Ας ξεκινήσουμε:

Πρωινό

Προτάσεις για νηστίσιμα πρωινά.

Σταφιδόψωμο/ταχινόψωμο και 1 φλ ζεστό ρόφημα κακάο.

Φρυγανιές με μέλι, 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου και λίγες φράουλες.

Γλυκό τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, ροδέλες μπανάνας και φυστικοβούτυρο και 1 ποτήρι χυμός.

Τι να επιλέξω για τα ενδιάμεσα σνακ;

Επιλογές νηστίσιμων και θρεπτικών σνακ.

Φρέσκα φρούτα.

1 μπάρα δημητριακών.

1 κομμάτι χαλβά.

Παξιμαδάκια χαρουπιού, ντοματίνια και ελιές.

Προτάσεις συνδυασμών για χορταστικά και ισορροπημένα νηστίσιμα γεύματα την Μεγάλη Εβδομάδα

Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, φαγόπυρο, πιπεριές Φλωρίνης, αγγούρι ψιλοκομμένο, ελιές και μαϊντανό.

Σουπιές με σπανάκι συνοδευόμενο από πατατοσαλάτα με βραστή πατάτα, ντομάτα, ελιές, κάπαρη.

Πρασόρυζο συνοδευόμενο από ντοματοσαλάτα και ελιές.

Ντοματόσουπα με κινόα, συνοδευόμενη από σαλάτα λάχανο και παξιμαδάκια.

Για τη βραδινή λιγούρα

Προτάσεις για ελαφρύ βραδινό γεύμα.

Ψητά λαχανικά (μανιτάρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριά, ντομάτα) με σος μπαλσάμικου και λίγη ταραμοσαλάτα.

Ντακοσαλάτα με κριθαροκούλουρο, ντομάτα, ελιές, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Ντολμαδάκια και λίγη ταραμοσαλάτα.

Βελουτέ σούπα λαχανικών.

Το Πασχαλινό Τραπέζι

Η Ανάσταση του Χριστού σηματοδοτεί τη νίκη επί του θανάτου και τη γέννηση της ελπίδας για αθανασία… παράλληλα όμως σημαίνει και την αρχή για το μεγάλο φαγοπότι του Πάσχα!

Το βράδυ της Ανάστασης η νηστεία λήγει και η αρχίζει η επιστροφή στην πλήρη διατροφή.

Οι παρακάτω συμβουλές για να πραγματοποιηθεί όσο πιο ομαλά γίνεται η μετάβαση αυτή και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συνέπειες ακόμα και για αυτούς που δε νηστεύουν.

Βράδυ Ανάστασης

Η αρχή γίνεται με την παραδοσιακή μαγειρίτσα η οποία είναι και η ιδανική επιλογή για να δεχτεί το στομάχι εύκολα τη κατανάλωση κρέατος.

Μπορεί να συνδυαστεί με λίγο ψωμί, σαλάτα και φυσικά το παραδοσιακό κόκκινο (βραστό) αυγό-εκτός και αν είναι αυγοκομμένη.

 Κυριακή του Πάσχα

Όσο ενθουσιασμένοι και να είμαστε για την ημέρα καλό θα είναι να ην το παρακάνουμε με το φαγητό. Σίγουρα έχουμε ξαναφάει και θα ξαναφάμε κοκορέτσι, αρνάκι, κατσικάκι κλπ.

Γι΄ αυτό και καλό είναι να ξεκινήσετε με :

Πρωινό: 1 φέτα τσουρέκι ή 2 κουλουράκια και 1 ποτήρι γάλα.

Σνακ: 1 κόκκινο αυγό & 1 ποτήρι χυμός ή 1 φρούτο.

Μεσημεριανό: Σαλάτα και 1 κομμάτι αρνί, 1 κομμάτι κοκορέτσι, 1 φέτα ψωμί και λίγο τζατζίκι.

Απογευματινό: 1 φρούτο ή 1 γιαούρτι ή, αν υπάρχει και δεν μπορείτε να αντισταθείτε, 1 μικρό κομμάτι γλυκό.

Βραδινό: 1 σαλάτα με 1 μικρό κομμάτι αρνί (ή 1 κόκκινο αυγό) ή γιαούρτι με φρούτα.

Δευτέρα του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα συνήθως όλοι το παρακάνουν και καταλήγουν με βαρυστομαχιά, γι΄ αυτό μια καλή λύση για τη Δευτέρα του Πάσχα είναι τα μικρά και ελαφριά γεύματα όπως σαλάτες, γιαούρτια, φρούτα κλπ.

Τρίτη του Πάσχα

Πλέον οι περισσότεροι επιστρέφουμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο του βάρους μας:

Υιοθετούμε και ακολουθούμε το μοντέλο μεσογειακής διατροφής το οποίο αποτελεί μια ισορροπημένη και ωφέλιμη για την υγεία μορφή σίτισης:

-Προσπαθούμε να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα και δεν παραλείπουμε το πρωινό.

-Προσέχουμε οι μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε να μην είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να φουσκώνουμε και να βαραίνουμε μετά τα γεύματα.

-Περιορίζουμε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών (ζωικά λιπαρά, τηγανιτά, σφολιάτες, γλυκά κλπ).

-Προσαρμόζουμε την κατανάλωση αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή ώστε να μην ξεπερνά τα 5 γρ ημερησίως, ενώ μειώνουμε αρκετά την κατανάλωση ζάχαρης.

-Φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς.

-Αυξάνουμε την φυσική μας δραστηριότητα: τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι οτιδήποτε σας αρέσει και σας κάνει να νιώθετε όμορφα!

Πηγή: https://www.fmh.gr/tips-gia-tin-mrgali-evomada-kai-to-megalo-fagopoti/