Δωρεά ΙΣΝ: Τρία νέα νοσοκομεία-διαμάντια έως το 2025

0
640

Αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια θα έχουν τα τρία νέα νοσοκομεία στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και την Σπάρτη, που ήδη κατασκευάζονται, χάρη στη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Και τα τρία κτήρια των νοσοκομείων θα είναι «πράσινα» και πλήρως ψηφιοποιημένα.

Ειδικότερα το νοσοκομείο Κομοτηνής θα διαθέτει 181 κλίνες και η ανέγερσή του θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024.

Τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με δυναμικότητα 204 κλίνες ενώ το νέο Γενικό Νοσοκομείο της Σπάρτης θα παραδοθεί το Φεβρουάριο του 2025.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2024

Τα έργα ανήκουν στο ευρύτερο πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Υγεία» συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατομμύρια ευρώ. Τα σχέδια των υπερσύγχρονων νοσοκομείων παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο την Τετάρτη το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη του  Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, πλήθος υπουργών και βουλευτών των πολιτικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», θα αγοραστούν δυο νέα αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα με κόστος περίπου 26 εκατ. ευρώ και υπάρχει δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το πλήρες κόστος λειτουργίας τους θα καλυφθεί από το Δημόσιο.Σημαντική είναι ακόμη η προμήθεια τεσσάρων μηχανημάτων PET/CT που αφορούν τη διάγνωση ασθενών με καρκίνο και θα εγκατασταθούν στα τέσσερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Γιώργος Πισσάκας, ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πολύτιμη  δωρεά των 12 μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, τονίζοντας ότι σήμερα χιλιάδες ασθενείς έχουν πρόσβαση στην τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες ελπίδες επιβίωσης.

Το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Υγεία» περιλαμβάνει επίσης δύο ιδιαίτερης σημασίας προγράμματα: Το πρώτο αφορά στην εκπαίδευση ATLS (Advanced Life Trauma Support) φοιτητών της ιατρικής στην αντιμετώπιση του τραύματος και το δεύτερο, στην αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που εξελίσσεται σε μάστιγα των ελληνικών νοσοκομείων, λόγω της κατάχρησης των αντιβιοτικών.