Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας: «Καλύτερα να μείνετε σπίτι σας»

0
597

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών έως και ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας η οποία συστήνει να περιορίσουν περιορίσουν δραστικά τις επαφές τους  και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας  (ΕΕΠΑΟ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι  γενικά τα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό COVID-19. Βαρύτερη κατάσταση εμφανίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με προβλήματα υγείας.

Παρόλα αυτά, οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα ή όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχουν λάβει χημειοθεραπεία ή υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών σε διάστημα μικρότερο από 6-12 μήνες θεωρούνται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό COVID-19.

Ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους πέραν των 12 μηνών, θεωρούνται ότι έχουν αποκαταστήσει την ανοσολογική τους κατάσταση (άμυνα του οργανισμού) και μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες για το γενικό πληθυσμό.

Συστήνεται λοιπόν:

-Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

-Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

-Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

-Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο.

-Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση.