ΙΣΑ προς ΕΟΦ : Διερευνήστε εάν είναι ασφαλή τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό στα φαρμακεία

0
614

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλε επιστολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, στην οποία ζητά να διερευνήσει αν είναι ασφαλή και έγκυρα τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που διακινούνται στην αγορά.
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ στην επιστολή του επισημαίνει ότι σε φαρμακεία διακινούνται τις τελευταίες μέρες τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού, σκευάσματα που δεν γνωρίζουμε αν έχουν γνωστοποιηθεί ή εγκριθεί από σας.
“Αναμφίβολα η συγκεκριμένη εξέταση είναι ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να διενεργείται μόνο κατ΄ εντολή ιατρού σε συγκεκριμένο χρόνο και μόνο από ιατρούς. Είναι γνωστό ότι διαγνωστική εξέταση που διενεργήθηκε ακαίρως ή χωρίς ενδείξεις μπορεί να έχει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, με ό,τι  αυτό συνεπάγεται” αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΑ και συνεχίζει: “Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να διερευνηθεί αν πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει και να ενημερωθεί το κοινό με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Απαιτούνται σοβαροί και υπεύθυνοι χειρισμοί από όλους”

Να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει κάνει έκκληση  στα άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να μην προσέρχονται στα νοσοκομεία για να υποβληθούν  στα διαγνωστικά τεστ για το  κορωνοϊού. Ο λόγος είναι ότι κινδυνεύουν να μεταδώσουν τη νόσο στις ευπαθείς ομάδες που στο εξής μόνο αυτές οι ομάδες θα κάνουν τα τεστ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μεταξύ άλλων αναφέρει: «οι  πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη. Ο ΕΟΔΥ έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις Oδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).Δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα».Περισσότερα πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης στο eody.gov.gr. 

Γι΄αυτό πολλοί άνθρωποι σπεύδουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να υποβληθούν στο τεστ με συνέπεια να έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα αισχροκερδειας, καθώς η τιμή τους φτάνουν έως και 300 ευρώ τη στιγμή που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ξεπερνούσαν τα 150- 200 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, υπεύθυνο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει λόγος να κάνουν το τεστ άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γιατί στην περίπτωση που τον έχουν και είναι στο στάδιο της επώασης θα βγει αρνητικό και στην περίπτωση που δεν τον έχουν, μπορεί να τον κολλήσουν την επόμενη ώρα ή την επομένη ημέρα! Γι΄αυτό ψυχραιμία και μείνετε σπίτι!