Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

0
833

Ο πόνος στο γόνατο που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει πολύ σοβαρά την κίνηση της άρθρωσης και κατ΄ επέκταση την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι το πιο συχνό είδος οστεοαρθρίτιδας του κάτω άκρου και υπολογίζεται πως το 6% ανθρώπων 30 ετών και το 15,2% ανθρώπων ηλικίας 45 ετών θα υποφέρουν από την πάθηση αυτή με μια πιθανότητα της τάξεως του 47% να πάθουν αρθρίτιδα στο γόνατο κάποια στιγμή στη ζωή τους (lifetime risk).Στην πλειοψηφία των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, η παθολογία περιορίζεται στο έσω διαμέρισμα αυτού (περίπου 50%), όπως εξηγεί στο www.ygeia50plus.gr ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Αριστοτέλης Κούρτης, επιστημονικός συνεργάτης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Ακτινογραφία γόνατο με οστεοαρθρίτιδα (εικ.1). Ακτινογραφία γόνατο με ολική αρθροπλαστική (εικ.2).Ακτινογραφία γόνατο με Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική (εικ.3).

«Η οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε από τα τρία διαμερίσματα του γόνατος, το έσω, το έξω ή το πρόσθιο. Εάν η οστεοαρθρίτιδα περιορίζεται σε μόνο ένα από τα τρία αυτά διαμερίσματα, μπορούμε να επιλέξουμε σαν επέμβαση την μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική» εξηγεί ο κ. Κούρτης και συνεχίζει: «Ο γιατρός θα διαγνώσει την οστεοαρθρίτιδα βασιζόμενος στο ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο».

Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης Ορθοπεδικός Χειρουργός

Στην επέμβαση αυτή αντικαθίσταται μόνο το τμήμα του γόνατος το οποίο πάσχει από αρθρίτιδα, ενώ το υπόλοιπο γόνατο παραμένει ανέπαφο. Αυτό σημαίνει ότι ο τραυματισμός των μαλακών μορίων της αρθρώσεως περιορίζεται στο ελάχιστο με αποτέλεσμα την εξάλειψη του αρθριτικού πόνου, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος και τον πολύ σύντομο χρόνο αποκατάστασης. Λόγω των ανωτέρω η επέμβαση αυτή είναι πολύ καλά αποδεκτή και ανεκτή από τον ασθενή και περιορίζει σημαντικά τον χρόνο αποκατάστασης.

Ειδικότερα η Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος (ΜΑΓ) είναι μία καθιερωμένη θεραπευτική επιλογή για γόνατα που πάσχουν από αρθρίτιδα σε ένα μόνον τμήμα τους  και αποτελείται από τρία μέρη. Το μηριαίο τμήμα, το οποίο κατασκευάζεται από μέταλλο, από μια μεταλλική βάση η οποία τοποθετείται πάνω στην κνήμη και ανάμεσα τους υπάρχει ένα πλαστικό, κινούμενο τμήμα (πολυαιθυλένιο).Η ΜΑΓ γίνεται με μία μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος για να αποκαλυφθεί η άρθρωση. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει τμήμα του μηνίσκου που είναι κατεστραμμένος και τα τμήματα της αρθρώσεως που πάσχουν θα επικαλυφθούν με δυο μικρές προθέσεις, μια στο μηριαίο οστούν και μια στην κνήμη.

Το πλαστικό εξάρτημα το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μεταλλικές αυτές προθέσεις είναι κινούμενο και υποκαθιστά τον κατεστραμμένο μηνίσκο που αφαιρέθηκε. Τα μεταλλικά υλικά μπορούν να τοποθετηθούν στο οστούν με ή χωρίς τη χρήση τσιμέντου ανάλογα την περίπτωση. Μετά τη σωστή τοποθέτηση των υλικών, ο χειρουργός πραγματοποιεί διεγχειρητική κλινική εξέταση για να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ένα φυσιολογικό εύρος κίνησης με καλή λειτουργικότητα και μετά ακολουθεί η συρραφή του αρθρικού θυλάκου και του δέρματος με απορροφήσιμα ράμματα και ενδοδερμική ραφή αντίστοιχα.

Η ΜΑΓ έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα σε μελέτες εικοσαετίας. Παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος αλλά και οι δραστηριότητες του ασθενούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του υλικού καθώς και την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Ο ασθενής δεν μεταγγίζεται διότι η απώλεια αίματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου είναι ελάχιστη, τα μαλακά μόρια δεν τραυματίζονται και η απώλεια οστού περιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.Ακόμη, η χειρουργική τομή είναι μισή στο μήκος από αυτή της ολικής αρθροπλαστικής.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει ανώδυνα και άμεσα μετά από 2-3 ώρες, να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και να χρησιμοποιεί τις σκάλες χωρίς δυσκολία. Μπορεί να επιστρέψει στην οδήγηση μετά από δύο εώς έξι εβδομάδες και να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το τένις, το γκολφ και το σκι μετά από έξι έως δώδεκα εβδομάδες. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ποιότητα ζωής σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα τελικού σταδίου στο έσω διαμέρισμα του γόνατος.Ωστόσο μόνο το 75% των ασθενών δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα ανεξαρτήτως του σχεδιασμού της πρόθεσης που χρησιμοποιήθηκε.

Καθ’ ότι η βασική προϋπόθεση για την μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος είναι η διαφύλαξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου και το γεγονός πως τα δύο υπολειπόμενα διαμερίσματα του γόνατος, παραμένουν σε καλή κατάσταση, τότε κανείς μπορεί να προσδοκά καλύτερο εύρος κίνησης και πιο φυσιολογικό τρόπο βάδισης διότι η εμβιομηχανική του γόνατος αποκαθίσταται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό.Το αποτέλεσμα μίας επιτυχούς ΜΑΓ συγκριτικά με μία ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι όπως θα περίμενε κανείς μία αίσθηση ενός φυσιολογικότερου γόνατος, καλύτερη κινηματική της άρθρωσης και καλύτερα άμεσα λειτουργικά αποτελέσματα.