Υπουργείο Υγείας: Ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας σε δυο νοσοκομεία για τον κοροναϊό

0
475

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Αττικό νοσοκομείο, δυο ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος κοροναϊού 2019-nCoV που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Η άσκηση στο νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε υπό την επιτήρηση του Προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, ο οποίος και ενημέρωσε για την επιτυχή έκβασή της τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στο Αττικό νοσοκομείο τον συντονισμό είχε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μιλώντας με τους  δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την  άσκηση προσομοίωσης, τόνισε ότι συνεχίζουν να ελέγχονται ύποπτα κρούσματα στη χώρα και χρειάζεται προσοχή ώστε να εντοπιστεί άμεσα όποιο ύποπτο κρούσμα και να απομονωθεί αμέσως για να μην συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό.

«Είναι ένας ιός που ο άνθρωπος συναντά για πρώτη φορά είναι καινούριος και λίγο πιο μεταδοτικός από τον ιό της εποχικής γρίπης. Ένας κολλάει δύο. Μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να έχει μεγαλύτερη θνητότητα από ότι η γρίπη, καθώς το 2% όσων προσβάλλονται καταλήγουν» όπως  είπε ο κ. Τσιόδρας.

Το ζητούμενο για την επιστημονική κοινότητα είναι να μη γίνουν επιδημίες σε άλλες χώρες εκτός Κίνας, γιατί όπως ανέφερε τότε θα μιλάμε για πανδημία: «Υπάρχει ακόμα δυνατότητα να τον ανακόψουμε» κατέληξε, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα επιτήρησης στις πύλες εισόδου της χώρας, να ενταθεί η ενημέρωση όσων ταξιδεύουν, να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί ώστε να δηλώνουν τα τυχόν ύποπτα κρούσματα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ωρου τα εργαστήρια της χώρας.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ έχει οριστεί με εντολή του υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κοροναϊό. Διαθέτει ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Παρίση και πρότυπη μονάδα νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης και αρνητικής πιέσεως στην Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική με υπεύθυνους τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.

Η μονάδα είναι σε επικοινωνία με όλα τα ορισμένα κέντρα αναφοράς για τον νέο κοροναϊό στην επικράτεια και έχει ειδική εμπειρία για την αντιμετώπιση ειδικών αναπνευστικών λοιμώξεων με ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία. Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΠΓΝ Αττικόν (Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργικής, Μικροβιολογικό, Παθολογικής Ανατομικής και Ακτινολογικό Εργαστήρια).