Γιατί τα παγωτά και το αλκοόλ προκαλούν δερματικά προβλήματα το Καλοκαίρι;

0
466

Μπορεί η κατανάλωση η κατανάλωση παγωτών, μιλκσέικ, αλλά και αλκοολούχων ποτών, να προκαλέσουν έξαρση της ακμής, ξηρότητα και άλλα δερματολογικά προβλήματα; Ναι λένε οι ειδικοί τονίζοντας ότι το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη περίοδος για το δέρμα. Οι  καύσωνες, ο παγωμένος αέρας από τα air-condition στους εσωτερικούς χώρους και ο καυτός όταν είμαστε έξω, η αφυδάτωση και άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς, κοκκινίλες και ξηρότητα του δέρματος.
«Η αυξημένη εφίδρωση που είναι συχνό επακόλουθο των υψηλών θερμοκρασιών, προάγει τη λιπαρότητα και την ανανέωση των κυττάρων. Ο συνδυασμός της πτώσης των νεκρών κυττάρων και της λιπαρότητας, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ακμή και έξαρση του εκζέματος. Επιπλέον η εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει υπάρχουσες δερματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα μυκητιάσεις», εξηγεί ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
Βλαπτική για το δέρμα  είναι η έκθεση στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσει:
-διαταραχή στα επίπεδα υγρασίας του δέρματος,
-απώλεια της ελαστικότητας,
-ξηρότητα
-φωτογήρανση – πρόωρα σημάδια γήρανσης.
-δερματικές βλάβες,
-καρκινικές αλλοιώσεις και κακοήθεια.
Εσωτερικοί  χώροι
Το air-condition δροσίζει, αλλά μειώνει την υγρασία στον χώρο, σε βάρος του δέρματος, καθώς χάνει την υγρασία του και να μένει θαμπό και αφυδατωμένο. «Ίδιες επιπτώσεις έχει και ο ανεμιστήρας, όταν χτυπάει απευθείας επάνω στο δέρμα», εξηγεί ο ειδικός.
Ο δρ Στάμου συμβουλεύει πως θα προστατεύσουμε το δέρμα:
Ενυδατώστε πρόσωπο και σώμα. Απαραίτητη είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού καθημερινά, όχι αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη. Για την εξωτερική ενυδάτωση χρειάζονται ενυδατικές κρέμες μετά το καθημερινό μπάνιο και για να αποφευχθεί η αφυδάτωση των μαλλιών από τον έντονο ήλιο και τον καυτό αέρα,  χρειάζεται μάσκα μαλλιών.
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Για την κάλυψη των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών  καλό είναι να καταναλώνουμε πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά και φρούτα. Στόχος είναι η προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και από το οξειδωτικό στρες.
Αλλάξτε την καθημερινή περιποίηση του δέρματος
Απαραίτητη είναι η αφαίρεση του μακιγιάζ και η απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Αποφύγετε τα αφρώδη αφρόλουτρα και σαπούνια, καθώς μπορούν να αφαιρέσουν από το δέρμα τα απαραίτητα λιπίδια. Αντί αυτών χρησιμοποιείστε ήπια, βιολογικά σαπούνια, ενυδατικά αφρόλουτρα και scrub. Μη χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, γιατί αφυδατώνει το δέρμα και ο χρόνος του μπάνιου να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά.
Περιποίηση της επιδερμίδας: η επιλογή τους εξαρτάται από τον τύπο της. Για τα λιπαρά δέρματα συνιστώνται οι ενυδατικές με σαλικυλικό οξύ και για τα ακνεϊκά όσα περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Για τα ευαίσθητα συστήνονται όσα περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως χαμομήλι και για τα ξηρά, κρέμες επιδιόρθωσης του φραγμού ή ενυδατικές με ceramide και λιπαρά οξέα.  Όσες έχουν σκούρες κηλίδες μπορούν να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν  βιταμίνη C και ρετινοειδή. Τα αντιοξειδωτικά, τα ρετινοειδή και η βιταμίνη C είναι ευεργετικά και για τις πιο ώριμες επιδερμίδες.
Φοράτε ανελλιπώς αντηλιακά
Επιλέξτε προϊόντα που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας, ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας και την ευαισθησία του στον ήλιο. Ο SPF 15 αποκρούει το 93% των ακτινών που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, ενώ ο SPF 30 το 97%. Εφαρμόζετε επαρκή ποσότητα για να καλύψετε όλο το σώμα, από 15 έως 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, και ανανεώνετέ τα όποτε ιδρώνετε ή κολυμπάτε, αλλιώς κάθε 2 ώρες.
Μην παραμελείτε τα χείλη! Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Προτιμήστε εκείνα που έχουν δείκτη τουλάχιστον 15 ή υψηλότερο.
Extra tips
1.Να φοράτε ρούχα ελαφρά, ανοιχτόχρωμα, που καλύπτουν το δέρμα
2.Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο σας – κατά προτίμηση πλατύγυρο
3.Μην ξεχνάτε τα πόδια σας! Μην περπατάτε ξυπόλυτοι στην παραλία, γιατί υπάρχει κίνδυνος μυκητιάσεων
4.Να κάνετε ντους αμέσως μετά το κολύμπι, για να απομακρύνετε ερεθιστικούς και μολυσματικούς παράγοντες, εάν κολυμπάτε στη θάλασσα ή σε λίμνη/ποτάμι. Το ίδιο ισχύει κι όταν κολυμπάτε σε πισίνα, καθώς το ντους θα απομακρύνει το χλώριο το οποίο αφυδατώνει το δέρμα.