Ο δεκάλογος για τη διατήρηση της καλής υγείας και μακροζωίας

0
218

Συνήθως κάθε καινούργιο χρόνο θέτουμε νέους στόχους ή επαναφέρουμε τους παλιούς που δεν καταφέραμε να πέτυχουμε όπως να αδυνατήσουμε, να γραφτούμε στο γυμναστήριο, να κάνουμε περισσότερα ταξίδια και φυσικά να αγαπάμε τον εαυτό μας περισσότερο. Επίσης συνηθώς πολλοί από εμάς γρήγορα ξεχνάμε τους νέους στόχους μας και συνεχίζουμε τον ίδιο τρόπο ζωής παρ’ όλο που δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις συνήθειες μας. Ωστόσο υπάρχει ένας έξυπνος τρόπος να ζήσουμε καλύτερα αρκεί να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στη ζωή μας.
Τον δεκάλογο  της καλής υγείας και μακροζωίας  μας εξηγούν οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής):
1.Μην παραλείπετε το πρωινό. Δίνει ώθηση στον μεταβολισμό σας και περιορίζει την όρεξη για κατανάλωση φαγητού αργότερα.
2.Προγραμματίστε τα γεύματά σας. Για την απώλεια βάρους , ακόμη περιορίστε τη ζάχαρη, τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες και προσθέστε πρωτεΐνες και βιταμίνες.
3.Πίνετε άφθονο νερό. Η επαρκής ενυδάτωση με νερά, χυμούς και άλλα υγρά σχετίζεται με καλή υγεία και μακροζωία. Οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 1,5 με 2,2 λίτρα υγρών καθημερινά και οι άντρες 2 με 3 λίτρα, κατά μέσο όρο.
4.Καταναλώστε συχνά λαχανικά και φρούτα. Συνίσταται η κατανάλωσή τους τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ώστε να αποφύγει ο οργανισμός μια σειρά καρκίνων, αλλά και να  διατηρήσετε φυσιολογικό σωματικό βάρος και καλή καρδιαγγειακή υγεία.
5. Μάθετε κάτι καινούργιο. Οι νέες δεξιότητες κρατούν τον εγκέφαλό υγιή, π.χ. μαθήματα χορού ή δημιουργικής γραφής και ακόμη καλύτερα μια νέα γλώσσα. Η ψυχική εργασία που χρειάζεται μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης και μπορεί ακόμη και να καθυστερήσει τις επιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ.
6. Αποσυνδεθείτε από το ίντερνετ. Μειώστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά από τις οθόνες, αυτό μας αφήνει ελεύθερους για άλλα πράγματα. Κάντε μια βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο ή βγείτε με τους φίλους σας.
7.Κάντε ένα διάλειμμα για άσκηση. Όταν έχετε χρόνο, σηκωθείτε και κινηθείτε, κάντε μερικές βαθιές διατάσεις ή περπατήστε. Μόλις 30 λεπτά περπάτημα 5 φορές την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλή σωματική και ψυχική υγεία.
8. Μειώστε το αλκοόλ. Στόχος είναι η ελάττωση πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος, όπως είναι στομάχου, ήπατος και παχέος εντέρου, καθώς και καρκίνου του μαστού. Οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες πρέπει να περιορίζονται σε 1.
9. Μην καπνίζετε. Η διακοπή καπνίσματος περιορίζει τον κίνδυνο θνητότητας, νόσησης από καρκίνο αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
10.Κοιμηθείτε καλά. Ο ποιοτικός ύπνος σας κρατά σε καλύτερη διάθεση, οξύνει τη μνήμη και την εστίαση και σας βοηθά να μάθετε νέα πράγματα. Μακροπρόθεσμα, μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου το 24ωρο. Το μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να αφορά σε συνεχή ύπνο τη νύχτα.