Το Αλτσχάιμερ συνδέεται με τα δόντια, τα ούλα μας και όχι μόνο…

0
261

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καθαρισμός των δοντιών μπορεί να είναι απλώς ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Τι γίνεται όμως αν ο τρόπος που καθαρίζετε τα δόντια σας σήμερα, μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να πάθετε Αλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια;

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η περιοδοντίτιδα, μια νόσος των ούλων, θα μπορούσε να είναι ένας εύλογος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό The conversation, η  Sim K. Singhra  Βιολόγος στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Central Lancashir.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν μάλιστα ότι ο κίνδυνος διπλασιάζεται όταν η ασθένεια των ούλων επιμένει για δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Πράγματι, μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances περιγράφει λεπτομερώς πώς ένας τύπος βακτηρίου που ονομάζεται Porphyromonas gingivalis – ή P. gingivalis – και σχετίζεται με την ασθένεια των ούλων, έχει βρεθεί στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν επίσης πώς το σφάλμα εξαπλώθηκε από το στόμα τους στον εγκέφαλο όπου κατέστρεψε τα νευρικά κύτταρα.

Τι είναι η ασθένεια των ούλων;

Η πρώτη φάση της νόσου των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν τα ούλα παθαίνουν φλεγμονή, ως απόκριση στη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών.

Η ουλίτιδα εμφανίζεται από τους μισούς ενήλικες, αλλά είναι γενικά αναστρέψιμη. Εάν η ουλίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, σχηματίζονται «υποουλικοί θύλακες» μεταξύ του δοντιού και των ούλων, οι οποίοι γεμίζουν από βακτήρια. Αυτοί οι θύλακες δείχνουν ότι η ουλίτιδα έχει μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα. Σε αυτό το στάδιο, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν τα βακτήρια, αν και η οδοντιατρική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ανάπτυξής τους.

Οι κίνδυνοι της ουλίτιδας είναι σημαντικά αυξημένοι σε άτομα με κακή στοματική υγιεινή. Και παράγοντες όπως το κάπνισμα, η φαρμακευτική αγωγή, η γενετική, οι επιλογές τροφίμων, η εφηβεία και η εγκυμοσύνη μπορούν όλοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πάθησης.

Στοματική -εγκεφαλική σύνδεση

“Στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε τη σύνδεση με το P. gingivalis και διαγνώσαμε πλήρως τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μεταγενέστερες μελέτες βρήκαν επίσης ότι αυτό το βακτήριο – το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές μορφές ουλίτιδας – μπορεί να μεταναστεύσει από το στόμα στον εγκέφαλο στα ποντίκια. Και κατά την είσοδο στον εγκέφαλο, το P. gingivalis μπορεί να αναπαράγει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ” αναφέρει η Δρ. Singhrao

Η αμερικανική έρευνα που βρήκε τα βακτήρια της χρόνιας ουλίτιδας στους εγκεφάλους ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ παρέχει πρόσθετα πολύ ισχυρά στοιχεία που βασίζονται στην έρευνα – αλλά πρέπει να ερμηνευθούν. Το γεγονός είναι ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ συνδέεται με μια σειρά από άλλες καταστάσεις και όχι μόνο με την ασθένεια των ούλων.

Η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι άλλοι τύποι βακτηρίων και ο ιός του έρπητα τύπου Ι μπορούν επίσης να βρεθούν στους εγκεφάλους της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα άτομα με σύνδρομο Down διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ, όπως και τα άτομα που είχαν σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αρκετές παθήσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλές αιτίες με ένα τελικό σημείο – και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τη σύνδεση.

Αυτό το τελικό σημείο έχει ως αποτέλεσμα τα ίδια συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ: κακή μνήμη και αλλαγές συμπεριφοράς. Αυτό συμβαίνει επίσης παράλληλα με τη συσσώρευση πλάκας στη φαιά ουσία του εγκεφάλου και αυτό που είναι γνωστό ως «νευροϊνιδικά μπερδέματα». Αυτά είναι τα συντρίμμια που έχουν απομείνει από την κατάρρευση του εσωτερικού σκελετού ενός νευρώνα. Αυτά συμβαίνουν όταν μια πρωτεΐνη δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τη λειτουργία της σταθεροποίησης της κυτταρικής δομής.

Βούρτσισε τα δόντια σου

Η τελευταία έρευνα προσθέτει περισσότερα στοιχεία στη θεωρία ότι η ασθένεια των ούλων είναι ένα από τα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αλλά προτού αρχίσετε πανικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν αναπτύσσουν νόσο Αλτσχάιμερ όλοι όσοι πάσχουν από νόσο των ούλων και δεν πάσχουν όλοι όσοι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Για να μάθουν ποιος κινδυνεύει, οι επιστήμονες πρέπει τώρα να αναπτύξουν τεστ που μπορούν να δείξουν στον οδοντίατρο ποιον να στοχεύσει. Οι οδοντιάτροι μπορούν στη συνέχεια να συμβουλεύσουν αυτά τα άτομα για το πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ μέσω της καλύτερης διαχείρισης της στοματικής τους υγείας. Αλλά μέχρι τότε, συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά και να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή .

Πηγή: https://theconversation.com/alzheimers-is-linked-to-gum-disease-but-bad-oral-health-is-not-the-only-culprit-110649