Οι Ελληνες δεν ξέρουν ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια

0
418

Οι  Έλληνες δεν θεωρούν ασθένεια την παχυσαρκία, παρ΄ όλο που προκαλεί μια σειρά από επικίνδυνες νόσους όπως καρκίνο του μαστού, του παγκρέατος, των νεφρών, του παχέος εντέρου, υπέρταση, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια και φυσικά σακχαρώδη διαβήτη.Η θλιβερή διαπίστωση ότι στη χώρα μας, άνθρωποι που έχουν πολλά παραπανίσια κιλά δεν θεωρούν τον εαυτό τους παχύσαρκο ή υπέρβαρο, πρέπει να προβληματίσει και να  κινητοποιήσει την Πολιτεία, ώστε άμεσα να  πάρει μέτρα προκειμένου η επιδημία της παχυσαρκίας, που σκοτώνει 337.000 άτομα το χρόνο στην Ευρώπη και δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα, να αρχίσει να περιορίζεται.

Το κόστος από τις ασθενείς που προκαλεί η παχυσαρκία στην Ευρώπη είναι 70 δις ευρώ το χρόνο καθώς το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών είναι παχύσαρκοι.

Όμως το κακό δεν σταματάει εδώ. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το 2030,  οι οποίες εκτιμούν ότι οι παχύσαρκοι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι 50% του πληθυσμού.

 Έρευνα: 890 άτομα δεν ήξεραν ότι ήταν υπέρβαροι

Και για την Ελλάδα, όμως, τα στοιχεία σοκάρουν καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, το 84% των ατόμων δεν γνωρίζει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τις αιτίες εμφάνισης καρκίνου, πάνω από το 50%  δεν ξέρει ότι το πάχος αυξάνει τον κίνδυνο των Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων (ΑΕΕ) και το 25%  αγνοεί ότι η παχυσαρκία προκαλεί  σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο του 2019, σε 1190 υπέρβαρα άτομα στην Αθήνα, ηλικίας από 24 έως 60 ετών, εκ των οποίων επιλέχτηκαν μόνο 300 άνδρες και γυναίκες που αναγνώριζαν ότι ήταν υπέρβαροι!Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή 890 άτομα, νόμιζαν ότι είχαν κανονικό βάρος!

Τα παραπάνω τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο  πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας Ευθύμιος Καπάνταης και ο Επίκουρος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Βαλσαμάκης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.

«Το βασικό μήνυμα της Παγκοσμίας Ημέρα Παχυσαρκίας είναι η οικοδόμηση μιας κοινής αντίληψης τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας» είπε ο κ. Καπάνταης και συνέχισε: « Η παχυσαρκία είναι ασθένεια και χρειάζεται ο ασθενής να παίρνει φαρμακευτική αγωγή όπως παίρνει τα χάπια για τη χοληστερίνη ή όπως ρυθμίζει το σάκχαρο ο διαβητικός. Δυστυχώς ενώ τα φάρμακα  για την παχυσαρκία συνταγογραφούνται, δυστυχώς δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και έτσι δεν μειώνεται το πρόβλημα» είπε.

Από την πλευρά του ο Γεώργιος Βαλσαμάκης Επίκουρος καθηγητής Ενδοκρινολογίας, τόνισε ότι 68% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα  της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, ανέφεραν ότι είναι εναντία στην ιατρική θεραπεία, δηλαδή δεν παίρνουν φάρμακα παρόλο που η παχυσαρκία  είναι ασθένεια. Επίσης το 88% πιστεύει ότι με τη σωστή διατροφή και την τακτική σωματική άσκηση θα χάσουν κιλά.

Ανησυχητικό είναι ακόμη, ότι μόνο το 15% απάντησε ότι θα απευθύνονταν σε ειδικό για παρακολούθηση, το 27% θεωρεί ότι θα χάσουν κιλά με  τα συμπληρώματα διατροφή ενώ υπάρχει και ένα 8%  που ανέφερε τις κρέμες αδυνατίσματος, που σημαίνει ότι επιθυμούν να χάσουν κιλά με κάποιο …μαγικό τρόπο.