Ρομποτική χειρουργική: Ασθενείς με κατάγματα στη σπονδυλική στήλη έχουν πλέον τη δυνατότητα χρησιμοποιήσουν την υπερσύγχρονη μέθοδο για τη θεραπεία τους στη χώρα μας.

0
1239

Η ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης αποτελεί ένα ακόμα τεχνολογικό επίτευγμα της Ιατρικής που έχει καταφέρει το ακατόρθωτο όπως να σηκώνονται και να περπατάνε μέσα σε 24 ώρες, άνθρωποι που  έχουν υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, μετά από τροχαίο ατύχημα ή πτώση. Ακόμη ηλικιωμένοι ασθενείς  που λόγω γήρατος παρουσιάζουν στένωση στους σπονδύλους αποφεύγουν την καθήλωση και την αναπηρία και συνεχίζουν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Επιπλέον παιδιά, έφηβοι, άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν εκφυλιστικά προβλήματα εξαιτίας σπονδυλολίσθηση ή έχουν κινητικές δυσκολίες εξαιτίας κύφωσης ή σκολίωσης, να αποθεραπεύονται.

Όλα αυτά τα προβλήματα και πολλά άλλα αντιμετωπίζονται πλέον και στην χώρα μας με τη βοήθεια ενός υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος που φυσικά κινεί το άριστα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Να σημειωθεί σ΄ αυτό το σημείο, ότι η σπονδυλική στήλη που έχει υποστεί κάκωση, δηλαδή βλάβη στον νωτιαίο μυελό, δυστυχώς δεν μπορούν να θεραπευτούν. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

 

Το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™

Σύμφωνα με τους ειδικούς η τρισδιάστατη και πολύπλοκη δομή της σπονδυλικής στήλης αλλά και η πληθώρα των παθήσεών της, αποτελούν αιτία ιατρικών σφαλμάτων και δυσαρεστημένων ασθενών.

Γι΄ αυτό και την τελευταία τριετία στις ΗΠΑ, αναπτύχθηκε και γνώρισε ευρεία εφαρμογή η ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ακολουθώντας τις ανάλογες εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής του ισχίου και του γόνατος.

Χάρη στη ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες ιατρικού λάθους και εκμηδενίστηκαν οι πιθανότητες πρόκλησης νευρολογικών βλαβών κατά τις επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.

Αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης ήταν το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™, που αποτελεί το νεότερο επίτευγμα της ρομποτικής χειρουργικής παγκοσμίως. Ένα τέτοιο σύστημα -το μοναδικό στη Νότια Ευρώπη- υπάρχει και λειτουργεί στην Ελλάδα, στο Metropolitan Hospital.

Η ομάδα των ειδικευμένων ιατρών που είναι υπεύθυνη για την πραγματοποίηση   διαδερμικών επεμβάσεων (δηλαδή χωρίς να κόβουν ή να τραυματίζουν ιστούς και νεύρα) με το νεο σύστημα ExcelsiusGPS™, με επικεφαλής, τον Δρ. Μάριο Λυκίσσα, έχει παρακολουθήσει το ρομποτικό σύστημα από τα πρώτα βήματά του στις ΗΠΑ. Μάλιστα έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό χειρουργείων σε ενηλίκους και παιδιά με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Ο χειρουργός Ορθοπεδικός
Μάριος Λυκίσσας

 

«Από τον Οκτώβριο του 2018, που ήρθε αυτό το μηχάνημα στην Ελλάδα, έχουν αντιμετωπιστεί πολλές περιπτώσεις ασθενών με προβλήματα σπονδυλικής στένωσης, αστάθειας εξαιτίας εκφυλιστικών παραγόντων ή κατάγματα της σπονδυλικής στήλης από τροχαία ή πτώσεις και πολλές άλλες παθήσεις όπως κύφωση, σκολίωση κλπ»  είπε στο www.ygeia50plus.gr ο Δρ. Μάριος Λυκίσσας, Xειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Θεραπευτηρίου Metropolitan και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Παρακάτω, Δρ. Λυκίσσας, περιγράφει  σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται η τεχνική με το νέο ρομποτικό σύστημα και ποια είναι τα πλεονέκτημα της.

 

Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται η χρήση του ExcelsiusGPS™

«Κάθε ασθενής με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη που έχει την ένδειξη να χειρουργηθεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™. Για κάθε ασθενή υπάρχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο» εξηγεί ο γιατρός.

Οι ενδείξεις του ρομποτικού συστήματος ExcelsiusGPS™ περιλαμβάνουν μεταξύ  άλλων τη Σπονδυλική στένωση, που είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ηλικιωμένοι.

«Συνήθως αυτοί οι ασθενείς πονούν στους μηρούς όταν περπατούν. Ο πόνος αρχικά εμφανίζεται όταν διανύσουν  1000 μέτρα, μετά στα 500 και αργότερα δεν μπορούν να περπατήσουν πάνω από 100 μέτρα, γι΄ αυτό πρέπει να καθίσουν» μας είπε ο γιατρός και συνέχισε: «Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις βγάζουμε μια ακτινογραφία και στη συνέχεια σταθεροποιούμε με εμφυτεύματα τιτανίου τη σπονδυλικής στήλη, στο σημείο ή στα σημεία που υπάρχει βλάβη. Με αυτό τον τρόπο γίνεται αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης και ο ασθενής δεν πονάει».

Τα αποτελεσμένα είναι μόνιμα, ο ασθενής σηκώνεται την επόμενη ημέρα ενώ μετά από μια ή δυο μέρες νοσηλείας επιστρέφει στο σπίτι του όρθιος και απόλυτα λειτουργικός!

Μια άλλη συχνή πάθηση που παρουσιάζεται και σε νεαρές ηλικίες αλλά και σε ανθρώπους πάνω από 45 ετών, είναι η σπονδυλολίσθηση λόγω συγγενούς αιτιολογίας, με κυριότερο σύμπτωμα την αστάθεια.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε μικρές οπές και με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος ExcelsiusGPS™ κατευθυνόμαστε διαδερμικά, δηλαδή χωρίς να κόβουμε  ιστούς και νεύρα, στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που υπάρχει η βλάβη και τοποθετούμε το εμφύτευμα με στόχο να τη σταθεροποιήσουμε. Δεν έχουμε απώλεια αίματος, δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές, μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας και γίνεται ταχύτερα η αποκατάσταση του ασθενούς».

«Μια από τις βασικές ενδείξεις του ρομποτικού συστήματος είναι τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλη αρκεί να μην έχει υποστεί βλάβη ο νωτιαίος μυελός. Πρόσφατα 65χρονος ασθενής με κάταγμα στο 04 του οσφυικού σπονδύλου μετά από πτώση, αντιμετωπίστηκε διαδερμικά και την επόμενη ημέρα σηκώθηκε» μας είπε ο γιατρός.

Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σκολίωση ή κύφωση.

«Το ρομποτικό σύστημα αρχικά σχεδιάστηκε για ασθενείς με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης όπου η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η ευκολία και η ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αλλά και η μείωση της πιθανότητας πρόκλησης νευρολογικής βλάβης είναι εντυπωσιακή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η διόρθωση της σκολίωσης ή της κύφωσης».

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς με αυχενικά προβλήματα.

Οι χειρουργικές παθήσεις του αυχένα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφαλή τρόπο με το ρομποτικό σύστημα το οποίο έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από το FDA για τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Άλλες παθήσεις που ενδείκνυνται με το ρομποτικό συστήμα ExcelsiusGPS™ είναι δισκοπάθεια-εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου και Όγκους της σπονδυλικής στήλης.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης.

«Το ρομποτικό σύστημα επιτρέπει τη διαδερμική και κατ’ επέκταση αναίμακτη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, μετά από κάταγμα κάθε αιτιολογίας» δήλωσε ο Δρ. Λυκίσσας, ο οποίος ανέφερε  ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, η κατασκευάστρια εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση του ρομποτικού συστήματος και σε κατάγματα του υπόλοιπου σκελετού.

Τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος.

«Σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™:

  • Μειώνει σημαντικά το χειρουργικό χρόνο.
  • Εξασφαλίζει ακρίβεια στη διαδερμική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων διασφαλίζοντας μια αναίμακτη επέμβαση.
  • Ελαχιστοποιεί την παραμονή στο νοσοκομείο, ακόμα και στις σοβαρότερες των περιπτώσεων.
  • Ελαχιστοποιεί τις νευρολογικές επιπλοκές.
  • Μειώνει σημαντικά το διεγχειρητικό και μετεγχειρητικό stress του ασθενούς.
  • Μειώνει σημαντικά την περιεγχειρητική νοσηρότητα.

Να σημειωθεί ότι το κόστος αυτών των επεμβάσεων μπορεί να αγγίξει τα 10.000 ευρώ εκ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει ένα μικρό ποσό. Ωστόσο το κόστος αντισταθμίζεται με την ταχεία ανάρρωση και αποκατάσταση, τις ελάχιστες ημέρες νοσηλείας και την μηδενική απώλεια αίματος και φυσικά την απουσία μετεγχειρητικών επιπλοκών και πόνου.