Φυσικοθεραπεία για αποκατάσταση, θεραπεία αλλά και πρόληψη!

0
394

Συνήθως όταν μιλάμε για φυσιοθεραπεία ο νους μας πάει στη σημαντική βοήθεια που  προσφέρει σε περιπτώσεις μυοσκελετικών πόνων (αυχένα, καρπό, ώμο, μέση, γόνατο, κ.λπ.), στην αποκατάσταση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή στη συντηρητική θεραπεία για να επουλωθεί γρηγορότερα ένα τραύμα. Ωστόσο, οι δυνατότητές της φυσιοθεραπείας αφορούν και στην πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους αλλά και στη διαχείριση χρονίων καταστάσεων, όπως για τον έλεγχο της ακράτειας ή διαφόρων νευρολογικών παθήσεων  (π.χ Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ημιπληγίες κλπ), σύμφωνα με τη Φυσικοθεραπεύτρια Ελένη Κανελλοπούλου, MSc, Certified Lymphedema Therapist, Προϊσταμένη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Metropolitan Hospital.

Επιπλέον η φυσιοθεραπεία βοηθάει σε περιπτώσεις που αφορούν και στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα κατά τη διάρκεια ή και μετά από λοιμώξεις όπως η γρίπη ή η COVID-19, μετά από εγχειρήσεις καρδιάς ή εμφράγματα, και φυσικά αφορούν και στο λεμφικό σύστημα για τη διαχείριση του λεμφοιδήματος και άλλων οιδημάτων.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

1.Φυσικοθεραπεία & πρόληψη πτώσεων

Η φυσικοθεραπεία για την πρόληψη των πτώσεων απευθύνεται κυρίως άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία με ομαδικά και ατομικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την πρόληψη των πτώσεων, τη βελτίωση της ισορροπίας, τη μείωση του φόβου της πτώσης και την αύξηση της αυτοπεποίθησης στην προσπάθεια για έναν υγιή τρόπο ζωής. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι: τα ομαδικά προγράμματα άσκησης που παρέχονται και καθοδηγούνται από ειδικευμένους φυσιοθεραπευτές  μειώνουν τις πτώσεις κατά 29% και τον κίνδυνο των πτώσεων κατά 15% και τα αντίστοιχα ατομικά προγράμματα μειώνουν τις πτώσεις κατά 32% και τον κίνδυνο πτώσης κατά 22%.

«Επιπλέον αυτών», επισημαίνει η ειδικός, «η φυσικοθεραπεία βοηθά και στη διαχείριση της πτώσης, καθώς «διδάσκει» στα άτομα που υποβάλλονται σε αυτήν πώς να σηκωθούν από το έδαφος με ασφάλεια εάν δεν έχουν τραυματιστεί απ’ την πτώση ή πώς να αποφύγουν τις συνέπειες της παραμονής τους στο πάτωμα, εφόσον δεν μπορούν να σηκωθούν μετά από την πτώση».

2.Φυσικοθεραπεία και ακράτεια

Ο ρόλος της σύγχρονης φυσικοθεραπείας για την ακράτεια είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, αποτελεί την πρώτη μορφή φυσικής αποκατάστασης και έρχεται να βελτιώσει καταλυτικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η φυσικοθεραπεία για την ακράτεια λειτουργεί με δύο τρόπους:

– Προληπτικά: Με αντιμετώπιση της ενδεχόμενης ακράτειας σε περιπτώσεις επικείμενου χειρουργείου για προστατεκτομή, υστερεκτομή, ιεροκολποπηξία κ.ά., κατά την εγκυμοσύνη και σε περιπτώσεις πρόπτωσης ενδοπυελικών οργάνων.

– Θεραπευτικά: Έναντι των συμπτωμάτων ακράτειας μετά από εγκυμοσύνη, από χειρουργικές επεμβάσεις, από νευρολογικές παθήσεις, από φαρμακευτική αγωγή, κακοήθειες, ουρολοιμώξεις, τραυματισμούς, ακτινοθεραπεία, διαβήτη κτλ.

3.Φυσικοθεραπεία και νευρολογικές παθήσεις

Σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Parkinson, εγκεφαλικά επεισόδια, μυοπάθειες, πολυνευροπάθειες, κακώσεις του νωτιαίου µυελού είναι οι πιο συνηθισμένες (αλλά όχι οι μόνες) από τις νευρολογικές παθήσεις που χρειάζονται τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας.

Η νευρολογική φυσικοθεραπεία έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας ανάκτησης της κίνησης και της λειτουργίας για ασθενείς µε τραυματισμό/ασθένεια του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος.

4.Φυσικοθεραπεία και COVID-19

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία φαίνεται ότι συμβάλλει στη θεραπεία του αναπνευστικού συστήματος και στην αποκατάσταση των ασθενών με COVID-19, γι’ αυτό και συνιστάται όταν:

– Οι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν άφθονες εκκρίσεις που δεν μπορούν να τις διαχειριστούν από μόνοι τους.

– Υπάρχει συννοσηρότητα όπως νευρομυϊκή πάθηση, αναπνευστική πάθηση, κυστική ίνωση, η οποία σχετίζεται με άφθονες εκκρίσεις ή μη αποτελεσματικό βήχα.

– Ασθενείς ύποπτοι ή επιβεβαιωμένοι για COVID-19 μπορεί να αναπτύξουν δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη στους πνεύμονες, υπερέκκριση των βλεννογόνων ή/και δυσκολία στην παροχέτευση των βρογχικών εκκρίσεων.

Επιπλέον, η φυσικοθεραπεία με την παροχή παρεμβάσεων κινητοποίησης, άσκησης και αποκατάστασης συνεισφέρει στην καλύτερη θεραπεία ασθενών με συννοσηρότητα ή/και έκπτωση της λειτουργικότητας και μυϊκή αδυναμία που προέκυψαν κατά τη νοσηλεία τους σε Μ.Ε.Θ. 

5.Φυσικοθεραπεία και καρδιά

Η καρδιαγγειακή αποκατάσταση με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας είναι απαραίτητη μετά από καρδιακή προσβολή, αγγειοπλαστική, εγχείρηση καρδιάς, αλλά και για ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι τόσο σημαντική η συνεισφορά της που, στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά την επομένη της επέμβασης. Περιλαμβάνει την παροχή ειδικών ασκήσεων που πρέπει να ακολουθεί ο ασθενής, την εκπαίδευσή του στις ασκήσεις αυτές υπό την επίβλεψη της θεραπευτικής ομάδας όσο ο ασθενής νοσηλεύεται και τη συνέχιση του προγράμματος αποκατάστασης κατ’ οίκον.

6.Φυσικοθεραπεία και λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία το λεμφικό σύστημα (τα λεμφαγγεία ή/και οι λεμφαδένες) δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, λόγω βλάβης στη δομή του είτε επίκτητη είτε εκ γενετής, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή απομάκρυνση του λεμφικού φορτίου και τη συσσώρευσή του στον μεσοκυττάριο χώρο και κατά συνέπεια τη διόγκωση (πρήξιμο) της περιοχής.

Το λεμφοίδημα όμως απαιτεί θεραπεία πλήρους παροχέτευσης η οποία λέγεται ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία και συμπεριλαμβάνει την δια χειρός λεμφική παροχέτευση που ολοκληρώνεται σε 10-12 συνεδρίες, την εφαρμογή περίδεσης πολλαπλών στρωμάτων με τη χρήση ειδικών συμπιεστικών επιδέσμων, τη φροντίδα του δέρματος, την κατάλληλη άσκηση και στη συνέχεια τη χρήση ενδύματος διαβαθμισμένης συμπίεσης προσαρμοσμένου σε κάθε ασθενή.