Κατακράτηση υγρών: Πως θα διώξεις το πρήξιμο στη κοιλιά

0
77

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

 

Έχεις παρατηρήσει και εσύ από την μια στιγμή στην άλλη να πρήζεται ξαφνικά η κοιλιά σου και αυτοί οι κοιλιακοί που τόσο καιρό γύμναζες τώρα να εξαφανίζονται; Όχι λοιπόν δεν πρόκειται να πήρες βάρος μέσα σε μια μέρα και όχι το πρήξιμο αυτό στη κοιλιά δεν μπορεί να είναι μόνιμο, μπορεί όμως να οφείλεται στην γνωστή κατακράτηση υγρών!

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθεις τι είναι η κατακράτηση υγρών και πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις στοχεύοντας στη κοιλιά. Κάνε υπομονή λοιπόν ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και οι κοιλιακοί σου θα εμφανιστούν ξανά!

Τι είναι η κατακράτηση υγρών

Το σώμα σου αποτελείται κυρίως από νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές διαδικασίες και βρίσκεται στο αίμα, στους μύες, στα όργανα, ακόμα και στα οστά σου.

Μερικές φορές ωστόσο το σώμα σου συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού. Αυτό λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα την  κατακράτηση νερού και έτσι και το ανεπιθύμητο αυτό πρήξιμο. Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να προσέξεις για να “ξεφουσκώσεις” στην κοιλιά σου.

-Περιόρισε το αλάτι

Το νάτριο, το οποίο λαμβάνεις καθημερινά από το αλάτι, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους ηλεκτρολύτες στο ανθρώπινο σώμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενυδάτωσης.

Εάν τα επίπεδα νατρίου είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά, αυτό θα οδηγήσει σε ανισορροπίες εντός του σώματος και επομένως κατακράτηση υγρών. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνήθως μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση νερού και το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα. Ιδιαίτερα αν αυτό συνδυάζεται με χαμηλή πρόσληψη νερού.

-Αύξησε την πρόσληψη νερού

Είναι ενδιαφέρον ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει την κατακράτηση νερού. Το σώμα σου προσπαθεί πάντα να επιτύχει μια υγιή ισορροπία, επομένως, εάν είσαι συνεχώς αφυδατωμένος, το σώμα σου τείνει να συγκρατεί περισσότερο νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα επίπεδα του νερού να γίνουν πολύ χαμηλά.

Βέβαια χρειάζεται ισορροπία γιατί τόσο η αφυδάτωση όσο και η υπερβολική ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στην κοιλιά.

-Απέφυγε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση νατρίου και την επαναρρόφηση του νερού στα νεφρά. Απέφυγε λοιπόν τα λευκά άλευρα και την ζάχαρη.

-Απέφυγε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε αφυδατώσει και να οδηγήσει σε απώλεια υγρών από το σώμα. Έτσι το σώμα σου για να αντισταθμίσει αυτήν την απώλεια μπορεί να κατακρατήσει υγρά και να πρηστεί από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

-Αύξησε την πρόσληψη Μαγνησίου

Το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών καθώς βοηθά στον έλεγχο της ισορροπίας του νερού του σώματός σου. Ενώ επίσης έρευνες δείχνουν πως μπορεί να μειώσει και τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα στις γυναίκες.

-Πρόσεξε τους ηλεκτρολύτες σου

Οι ηλεκτρολύτες όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, παίζουν σημαντικούς ρόλους στο σώμα σου, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ισορροπίας του νερού.

Όταν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών γίνονται πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην ισορροπία των υγρών στην κοιλιακή χώρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση. Θα πρέπει να προσαρμόζεις την πρόσληψη ηλεκτρολυτών στην πρόσληψη νερού σου. Δηλαδή εάν πίνεις μεγάλες ποσότητες νερού, μπορεί να χρειαστείς περισσότερους ηλεκτρολύτες.

-Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 τέλος μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα της κατακράτησης.

Επιπλέον 3 πολύ σημαντικά σημεία, εκτός από την διατροφή σου, που πρέπει να προσέξεις αν θες να μην έχεις κατακράτηση από υγρά στη κοιλιά σου.

1.Την άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια φυσική ισορροπία των σωματικών υγρών. Ο ιδρώτας που αποβάλλεται κατά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της κατακράτησης.

2.Το στρες

Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει άμεσα την κατακράτηση υγρών και το βάρος του νερού

Τον ύπνο

Ο επαρκής ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να ελέγξει τα επίπεδα ενυδάτωσης και να ελαχιστοποιήσει την κατακράτηση νερού. Επιδίωξε να έχεις έναν ποιοτικό ύπνο, συμπληρώνοντας τις απαιτούμενες 7-9 ώρες.

Πηγή: https://www.fmh.gr/katakratisi-igron-kai-koiliakoi/