Ελλείψεις σε αντιγριπικά φάρμακα: Με ιατρική συνταγή το Tamiflu και το Relenza

0
598

Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται πλέον τα αντι – ιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περιόδους έξαρσης της γρίπης, μετά από την  απόφαση που έλαβε ο ΕΟΦ την Τετάρτη το βράδυ.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν υπάρχουν σε επάρκεια στην αγορά, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο με συνέπεια να  ταλαιπωρούνται.

Πρόκειται για το Tamiflu και το Relenza, τα οποία χορηγούνται σε περιπτώσεις που είναι  πιθανή η λοίμωξη του ασθενούς από ιούς της γρίπης. Τα εν λόγω σκευάσματα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την ένταση και τη διάρκεια της νόσησης από γρίπη.

Είναι αποτελεσματικά κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, στα οποία έχει βρεθεί πως η έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας μειώνει τις επιπλοκές.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ  αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (ΕΣΕ) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων Tamiflu και Relenza ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία». Να σημειωθεί ότι με  πρόσφατη απόφασή της  η διοίκηση του ΕΟΦ απαγόρευσε τις «παράλληλες εξαγωγές» του Tamiflu.