Εκστρατεία ενημέρωσης: 3 στους 4 γονείς δεν γνωρίζουν ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι η πιο θανατηφόρα από τους πέντε τύπους.

0
568

Μόλις 1 στους 3 γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά που έχουν ήδη εμβολιαστεί έναντι της μηνιγγίτιδας, ενδέχεται να μην προστατεύονται από συγκεκριμένους τύπους μηνιγγίτιδας.

Παράλληλα 3 στους 4 γονείς δεν γνωρίζουν ότι ο τύπος Β είναι ο πιο συχνός τύπος μηνιγγίτιδας και ο εμβολιασμός έναντι των άλλων τύπων 4 τύπων (A, C, W, και Υ) δεν προστατεύει από αυτόν.

Τα παραπάνω συμπεράσματα είναι από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη 9 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που ουσιαστικά δείχνει το κενό στην ενημέρωσης που υπάρχει στους γονείς για τον πιο θανατηφόρο από τους πέντε τύπους Μηνιγγίτιδας.

Η GSK ξεκινά στην Ελλάδα μια νέα παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Μηνιγγιτιδοκοκκική Νόσο τύπου Β.

Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των γονέων αναφορικά με την μηνιγγίτιδα Β, μια σπάνια αλλά με σοβαρές επιπλοκές και δυνητικά θανατηφόρο νόσο, ούτως ώστε να συμβουλευτούν τον Παιδίατρό τους για το πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Η εκστρατεία έχει τίτλο «MissingB» και έρχεται να καλύψει το κενό στην ενημέρωση των γονέων αναφορικά με τη ύπαρξη διαφορετικών τύπων μηνιγγίτιδας και ειδικά του τύπου Β, στον οποίο οφείλεται το 90% των κρουσμάτων.

Η εκστρατεία προτρέπει τους γονείς να συμβουλευτούν τον Παιδίατρό τους για το πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Τα υλικά της εκστρατείας περιλαμβάνουν σκηνές από την καθημερινότητα παιδιών με διαφορετικές ηλικίες, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, σύμφωνα με την επιδημιολογία (βρέφη, νήπια και έφηβοι).

Το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας είναι ο Σάκης Ρουβάς, ένας καλλιτέχνης που διαχρονικά έχει επιδείξει υψηλή ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στην υγεία των παιδιών και είναι και ο ίδιος πατέρας, ο οποίος αναμένεται να συμβάλλει με την παρουσία του στη διάχυση των μηνυμάτων της εκστρατείας και ευαισθητοποίηση των γονέων.

Η εκστρατεία θα προβληθεί ευρέως από διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, όπως η τηλεόραση, ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μήνυμα της πρόληψης έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου θα φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους γονείς.

Η Ιατρική Διευθύντρια της GSK, Σοφία Ευκλείδου, κατά την παρουσίαση της εκστρατείας, σχολίασε: «Στη GSK είμαστε υπερήφανοι για την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την Μηνιγγιτιδοκοκκική Νόσο τύπου Β στην Ελλάδα, καθώς και στη χώρα μας οι γονείς φαίνεται να μην γνωρίζουν τις διαθέσιμες επιλογές πρόληψης της νόσου έναντι διαφορετικών τύπων μηνιγγίτιδας. Ευελπιστούμε ότι η εν λόγω εκστρατεία θα  συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των γονέων, παρακινώντας τους να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους αναφορικά με τις συνέπειες της νόσου και τον τρόπο προστασίας των παιδιών τους».

Επιπρόσθετα, ο Σάκης Ρουβάς, ανέφερε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση της GSK να αποτελέσω το κεντρικό πρόσωπο αυτής της εκστρατείας. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας μας και εμείς ως γονείς οφείλουμε να τους παρέχουμε όλα τα δυνατά εφόδια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας έναντι σοβαρών νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν. Ευελπιστώ ότι με την συμμετοχή μου θα συμβάλλω ενεργά στην ενημέρωση των γονέων για αυτή τη σοβαρή νόσο».

 Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β

Αν και είναι σπάνια, η μηνιγγίτιδα εξελίσσεται ραγδαία, και σχεδόν 1 στα 10 άτομα που θα προσβληθούν από τη νόσο θα χάσουν τη ζωή τους, ακόμα και αν λάβουν κατάλληλη θεραπεία. Επιπλέον, περίπου το 20% των ατόμων που επιβιώνουν, ενδέχεται να υποστούν σοβαρές αναπηρίες (ακρωτηριασμό, απώλεια ακοής ή εγκεφαλικές βλάβες). Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός, έμετος, πονοκέφαλος και αίσθημα αδιαθεσίας. Πόνος στα άκρα, ωχρότητα του δέρματος και κρύα χέρια και πόδια εμφανίζονται πολλές φορές νωρίτερα από το αιμορραγικό εξάνθημα (το οποίο φαίνεται εάν ακουμπήσουμε πάνω ένα ποτήρι), τη δυσκαμψία του αυχένα, τη φωτοφοβία και τη σύγχυση. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και αυτό είναι ένας ακόμα σοβαρός παράγοντας που δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.