Οι “δύσκολες μέρες” σώζουν τις γυναίκες από την κατάθλιψη

0
565

Οι «δύσκολες μέρες» σώζουν τις γυναίκες από το «τέρας» της κατάθλιψης. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ξένης έρευνας με ελληνική σφραγίδα, που ουσιαστικά αναφέρει ότι όσο περισσότερα χρόνια είναι γόνιμη μια γυναίκα τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει κατάθλιψη. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα εκνευριστείτε για τις “δύσκολες μέρες” του μήνα, απλά σκεφτείτε ότι αυτές σας προστατεύουν από μια πολύ σοβαρή ασθένεια.

Τα ευρήματα της έρευνας ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση της αιτιολογίας της γεροντικής κατάθλιψης και «φωτίζουν» το δρόμο για μελλοντικές προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA- Ψυχιατρική, από τη διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Δρ. Ελένη Πετρίδου καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με την Άλκηστις Σκαλκίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας  στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία και τη Στέλλα Δασκαλοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Σημειώνεται ότι η κατάθλιψη προσβάλει έναν στους δέκα ηλικιωμένους με προτίμηση τις γυναίκες. Στο διάστημα της αναπαραγωγικής ζωής, ο οργανισμός της γυναίκας παράγει υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τις ορμόνες που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως τα «φυσικά αντικαταθλιπτικά» τα οποία, όμως, μειώνονται απότομα με την εμμηνόπαυση.

«Στη μελέτη μας χρησιμοποιήσαμε την ηλικία εμμηνόπαυσης και τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ως δείκτες έκθεσης σε ενδογενή οιστρογόνα με στόχο να διερευνήσουμε αν η ενδογενής παραγωγή των ορμονών του φύλου έχει σημασία για την εκδήλωση της μετεμμηνοπαυσιακής κατάθλιψης», δηλώνει η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ελένη Πετρίδου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέθεσαν τα ευρήματα που προκύπτουν από  14 διεθνείς μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 67.000 γυναίκες και δείχνουν ότι η αύξηση κατά δυο χρόνια της διάρκειας της  περιόδου σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης κατά 2%. Σημειώνεται ότι η εμμηνόπαυσης μπορεί να ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα έως και 20 χρόνια ενώ για τις γυναίκες με πολύ πρόωρη εμμηνόπαυση (κάτω από 40 ετών), ο κίνδυνος  υπολογίστηκε ότι είναι διπλάσιος.