Οκτώ μύθοι για την τρίτη ηλικία που καταρρίπτουν τα στερεότυπα για τους συνταξιούχους!

0
1307

Είστε στο κατώφλι της σύνταξης, μετά από τρεις ή τέσσερις δεκαετίες εργασιακού βίου. Όμως αντί να χαίρεστε, σας απασχολεί ένα σοβαρό ερώτημα: Πως θα διαχειριστείτε τον ελεύθερο χρόνο, που ποτέ δεν είχατε και πολύ σύντομα θα αποκτήσετε;

Ήδη έχετε ακούσει για πολλούς πρώην συναδέλφους και φίλους σας, που έχασαν το ενδιαφέρον τους για τις χαρές της ζωής και παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα να γεράσουν απότομα.

Φυσικά υπάρχουν και οι έξυπνοι, που ξεκίνησαν να έχουν διάφορα χόμπι, για να γεμίσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και παράλληλα να εξασκούν το μυαλό τους.

Άλλοι πήραν τα βουνά και γράφτηκαν σε ορειβατικούς συλλόγους, άλλοι το έριξαν στα σπορ, στο χορό και στο ψάρεμα! Άλλοι στο σκάκι, στα σταυρόλεξα, στο πλέξιμο, στο διάβασμα ακόμα και στο μπριτζ, για να κρατάνε σε εγρήγορση τον εγκέφαλο, απέναντι στη φυσιολογική φθορά.

Καλά όλα αυτά. Όμως εσείς, που ήσασταν σπίτι –δουλειά, δουλειά –σπίτι και δεν είχατε ποτέ χόμπι; Η σκέψη ότι πολύ σύντομα το ωράριο που έχετε τα τελευταία 35 -40 χρόνια  θα αλλάξει άρδην, σας ανησυχεί.

«Και τώρα τι κάνω;» είναι η ερώτηση που θα πρέπει αργά η γρήγορα να απαντήσετε στον εαυτό σας.

Καταρχήν ψυχραιμία! Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ψεύδη αντίληψη για την τρίτη ηλικία!

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες οι οποίες επισημαίνουν ότι ο τρόπος της ζωής του ανθρώπου καθορίζει και βιολογικά την ηλικία του.

Έτσι βλέπουμε δραστήριους 60αρηδες και 70αρηδες που φαίνονται πολύ πιο νέοι από την ηλικία τους. Όπως λέει στο www.ygeia50plus.gr ο ψυχολόγος Γιώργος Α. Παπαγεωργίου Bsc  (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (www.psychikifrontida.gr ) : «Υπάρχουν δυο ηλικίες. Η ψυχολογική και η βιολογική. Η ψυχολογική ηλικία μπορεί να διαφέρει, πάνω κάτω από 10 έως 15 χρόνια από τη βιολογική, ανάλογα με τον τρόπο της ζωής του κάθε ανθρώπου» μας λέει.

Ο Ψυχολόγος Γεώργιος Παπαγεωργίου

Ένας άνθρωπος που είναι 60-65 χρονών, μπορεί να  μοιάζει πολύ νεότερος από την ηλικία του, εάν προσέχει τη διατροφή του, γυμνάζεται, διατηρεί μια καλή σωματοδομή (δεν είναι παχύσαρκος, δεν καμπουριάζει), μπορεί να είναι σεξουαλικά ενεργός και κοινωνικά δραστήριος, όπως όταν ήταν 50 ετών.

«Καταρχήν πρέπει να οριοθετήσουμε την τρίτη ηλικία και να αναφέρουμε τους μύθους γύρω από αυτή, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο» επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τις ιατρικές νόρμες στατιστικό όριο για την τρίτη ηλικία στην Ευρώπη είναι 60-65 ετών και στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία τα 70 έτη».

Μύθοι και αλήθειες.

Υπάρχουν λοιπόν οκτώ μύθοι γύρω από την τρίτη ηλικία που καταρρίπτουν τα στερεότυπα για τους συνταξιούχους και αλλάζουν την εικόνα που είχαμε έως σήμερα.

Μύθος 1: Οι περισσότεροι φοβούνται ότι η σύνταξη συνεπάγεται έκπτωση στις νοητικές τους λειτουργίες και ικανότητες.

Η αλήθεια είναι ότι το γήρας επιφέρει μια νοητική έκπτωση της τάξεως του 5% σε μαθηματικές πράξεις και συνδυασμούς π.χ τα δρομολόγια των λεωφορείων, η εκμάθηση νέων τεχνολογιών, όπως υπολογιστή, κοινωνικά δίκτυα( facebook κλπ). Αυτό όμως είναι φυσιολογικό!

Δεν σημαίνει ότι όποιος βγαίνει στη σύνταξη θα πάθει άνοια!

Μύθος 2: Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι.

Αλήθεια: Είναι όντως πιο ευσυγκίνητοι όχι όμως πιο ευαίσθητοι καθώς η ζωή τους έχει μάθει να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους καλύτερα. Τον πόνο, τη στενοχώρια, τη λύπη, το θυμό, την οργή, τη χαρά ακόμα και την ντροπή. Απόδειξη το γεγονός ότι σε σοβαρά προβλήματα είναι περισσότερο ψύχραιμοι από τους νεότερους της οικογένειας. Με άλλα λόγια έχουν μεγαλύτερη ψυχική αντοχή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν παραπονιούνται και δε γκρινιάζουν. Όμως συνήθως το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή ή τη φροντίδα των άλλων.

Μύθος 3:

Οι άνθρωποι πάνω από τα 60- 65 ετών εμφανίζουν μια μεταβολή στην ψυχολογική τους ευημερία.

Αλήθεια: Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, φαίνεται ότι η ψυχολογική κατάσταση που έχει ένας άνθρωπος στα 30 έτη θα τη διατηρήσει έως τα βαθιά γεράματα. Δηλαδή εάν μια γυναίκα 30 ετών είναι γκρινιάρα, μίζερη και παραπονιάρα, θα παραμείνει έτσι και στα 60 και τα 70. Φυσικά ισχύει και αντίστροφο. Εάν είναι κοινωνική και αντιμετωπίζει τις αναποδιές της ζωής της και της οικογενείας της, με χιούμορ,  προσπαθεί να λύσει με ψυχραιμία τα προβλήματα, έτσι θα είναι και στα γεράματά της!

Μύθος 4: Οι ηλικιωμένοι στεναχώριουνται γιατί έχουν λιγότερες κοινωνικές δραστηριότητες σε σχέση με αυτές που είχαν όταν ήταν νεότεροι.

Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος στην τρίτη ηλικία είναι πιο επιλεκτικός με τις παρέες του. Δεν το ενοχλεί που έχει λιγότερους φίλους και κοινωνικές συναναστροφές γιατί είναι πιο ευχαριστημένος με λίγες και καλές σχέσεις!

Μύθος 5: Ο 60-65αρης δεν είναι σεξουαλικά ενεργός ή παύει να τον ενδιαφέρει το… «άθλημα»!

Αλήθεια: Μετά από τα 45 έως και τα 70 έτη, η σεξουαλική δραστηριότητα παραμένει σταθερή, εάν δεν υπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα!  Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας 45ρης ή 45αρα, έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα τότε θα είναι έτσι και στα 70 τους! Αντίθετα εάν είναι σεξουαλικά ενεργοί  θα συνεχίσουν να κάνουν σεξ και στην τρίτη ηλικία. Φυσικά δεν εννοούμε να κάνουν σεξ κάθε ημέρα, αλλά μπορούν να πετύχουν μια καλή συχνότητα, όπως κι όταν ήταν 25χρονια νεότεροι!

Μύθος 6: Οι ηλικιωμένοι έχουν αϋπνίες!

Αλήθεια: Ίσως πρόκειται για τον μεγαλύτερο μύθο της τρίτης ηλικίας, μας εξηγεί ο ψυχολόγος Γεώργιος Παπαγεωργίου. «Όντως πάνω από έναν στους 4 ηλικιωμένους αναφέρουν αϋπνίες, δηλαδή πάνω από το 25%! Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι ξεκούραστοι και βαριούνται!

Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, δεν χρειάζονται τον ύπνο που νομίζουν. Βαριούνται αφόρητα, επειδή δεν έχουν αντικείμενο να απασχοληθούν. Δεν έχουν ενδιαφέροντα και προσπαθούν να λυτρωθούν από τη βαρεμάρα τους με τον ύπνο. Άλλωστε δεν  χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι οκτώ ώρες ύπνο!».

Πόσο μάλλον ένας ξεκούραστος άνθρωπος όπως ένας συνταξιούχος που πιθανόν όλη μέρα είναι… στον καναπέ! Αντί λοιπόν να ζητήσει ένα υπνωτικό χαπάκι από το γιατρό του, ίσως θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσει χορό ή κολύμπι ή κηπουρική, να γίνει εθελοντής σε διάφoρους συλλόγους με κοινωνικό έργο (Χαμόγελο του Παιδιού, χωριό SOS κλπ). Να κάνει  οτιδήποτε τον ευχαριστεί και τον κουράζει λίγο, για να μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ!

ΜΥΘΟΣ 7: Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μια σακούλα φάρμακα!

Αλήθεια: Η πολυφαρμακία είναι μεγάλη πληγή. Δυστυχώς η αλόγιστη συνταγογράφηση έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν  φάρμακα που πολλές φορές δεν χρειάζονται. «Έχω αϋπνία. Πάρε ένα υπνωτικό». «Έχω άγχος. Πάρε ένα αγχολυτικό». Αυτό δεν είναι σωστό! Ένας έντιμος γιατρός θα τους υποδείξει μόνο τα αληθινά αναγκαία.

Μύθος 8 : Θεωρούμε ότι τα ίδια φάρμακα βοηθούν σταθερά στο χρόνο τους ηλικιωμένους.

Αλήθεια: Ναι τα φάρμακα βοηθούν τους ηλικιωμένους που έχουν διάφορες παθήσεις. Όμως ο άνθρωπος βιοχημικά έχει αυξημένες ευαισθησίες στις παρενέργειες των φαρμάκων.Γι΄ αυτό και η δοσολογία έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Ένας 50αρης ασθενής που παίρνει ένα συγκεκριμένο φάρμακο, όταν φτάσει 65 ετών, συνήθως ο γιατρός χρειάζεται να αλλάζει τη δοσολογία ή το χάπι, για να ελέγξει πιθανές παρενέργειες ή να ελέγξει τον αυξανόμενο κίνδυνο πρόκλησης ψυχοσωματικών επεισοδίων. Δηλαδή, συμβαίνει τακτικά σε ασθενείς που παίρνουν για πολλά χρόνια το ίδιο φάρμακο καθώς μεγαλώνουν, τα σκευάσματα αυτά να αλλοιώνουν το χαρακτήρα τους, να τους κάνουν οξύθυμους ή καταθλιπτικούς! Δυστυχώς όμως οι ηλικιωμένοι παίρνουν φάρμακα μόνοι τους, χωρίς να ρωτήσουν το γιατρό και αυτό είναι επικίνδυνο.

Με τη σωστή ενημέρωση, λοιπόν, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η  τρίτη ηλικία δεν είναι μόνο για τσαγάκι και τηλεόραση! Σήμερα οι σύγχρονοι συνταξιούχοι άνω των 60 ετών στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, έχουν πιάσει το νόημα της ζωής και απολαύουν τις χαρές της και …πολύ καλά κάνουν!