Το υπουργείο Υγείας ξεκινάει “πόλεμο” κατά του αλκοόλ

0
505

Μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να συνεχίζει τη μάχη κατά μιας ακόμα σοβαρής εξάρτησης… αυτής του αλκοόλ. Συμφώνα με τους ειδικούς η απεξάρτηση από το οινόπνευμα είναι δυσκολότερη από ότι η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.  Η βαριά κατανάλωση οινοπνεύματος, (πάνω από τέσσερα ποτά καθημερινά  για τις γυναίκες και πάνω από έξι για τους άνδρες), συνδέεται με περισσότερες από 200 διαφορετικές διαταραχές και 60 παθήσεις, ακόμα και με καρκίνους.

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας ξεκινάει έναν αγώνα εναντίον αυτής της μάστιγας.

Σε χθεσινή συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αποκάλυψε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τη δημόσια υγεία, περιλαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων από τον εθισμό που προκαλεί το αλκοόλ.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με το αλκοόλ, για να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, δεν θα κυνηγάμε τον κόσμο προφανώς στο δικαίωμά του και στον τρόπο της ζωής του. Όμως, το θέμα του αλκοόλ και των ανηλίκων, το θέμα του αλκοόλ και των εγκύων, το θέμα του αλκοόλ και των οδηγών που οδηγούν υπό την επήρεια, είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Εκεί θα υπάρχει ενημέρωση, θα υπάρχει πρόληψη και θα υπάρχει και ένα πλαίσιο στο οποίο αν χρειαστεί για τους ανήλικους ή για τις έγκυες ή για τους οδηγούς η Πολιτεία θα παρεμβαίνει» είπε ο υπουργός κ. Καικιλίας.

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κυρίως στα σχολεία, για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης των νέων στο αλκοόλ, αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ, όπου αναμένονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσους πωλούν ποτά σε ανήλικους.

Μάλιστα οι κυρώσεις στους παραβάτες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην  εφαρμογή των μέτρων, όπως άλλωστε συνέβη και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου!

Επίσης το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει την ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στην εκπαίδευση των οδηγών και των εγκύων.

Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης των πολιτών που αναζητούν βοήθεια.

 Με τη γλώσσα των αριθμών

«Στην Ελλάδα υπάρχουν 330.000 ασθενείς εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Δυστυχώς μόνο το 8% θεραπεύονται γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην αναγνώριση της εξάρτησης, στη διάγνωση και στη δέσμευση του ασθενούς στη θεραπεία» μας είπε ο Ψυχίατρος Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, καθηγητής στην 1η Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι το 1/3 των χρηστών αναφέρουν κατανάλωση οικιακής παράγωγης αλκοόλ, μια μάστιγα που εντοπίζετε κυρίως στην επαρχία.

Στις ηλικίες 18-64 ετών ένας στους δυο (44%) πίνει σε εβδομαδιαία βάση και ένας στους δέκα (10,5%) σε καθημερινή.

Υπερβολική κατανάλωση, δηλαδή πάνω από έξι ποτά, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, κάνει το 7,3% των Ελλήνων ενώ στους νεότερους (18 -34 ετών ) το 11,5%.

Το 20,1% μεθάει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ενώ στους νεότερους (18-34 ετών) το 41%!

Στο μαθητικό πληθυσμό, τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Ένας στους δέκα μαθητές στην Ελλάδα (9,9%) αναφέρει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (άνω των πέντε ποτών στη σειρά) τουλάχιστον τρεις φόρες το μήνα. Το 6,2% των μαθητών αναφέρει ότι μέθυσαν τουλάχιστον τρεις φόρες το χρόνο ενώ το 9,7% των μαθητών αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο οδήγησαν ( σκούτερ, αυτοκίνητο, μηχανή κλπ) μεθυσμένοι. Το 0.9% ενεπλάκησαν σε τροχαίο και το  15,4% ήταν συνεπιβάτες σε όχημα με οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ!

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει η έρευνα Rarha project που πραγματοποιήθηκε 2014-2016 σε 30 χώρες της Ε.Ε μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.