Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον αντίκτυπο της αλλαγής της ώρας;

0
163

Η ώρα άλλαξε, η μέρα μικραίνει, το φως λιγοστεύει και αυτή η νέα συνθήκη έχει αντίκτυπο και στον οργανισμό αλλά και στην ψυχολογία αρκετών ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες, κατάθλιψη αλλά και άνοια.

Σύμφωνα με τον Δρ Rajkumar Dasgupta, αναπληρωτή καθηγητή κλινικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια Keck School of Medicine στο Λος Άντζελες, το τέλος της θερινής ώρας είναι συνήθως ένα έναυσμα για αθροιστικούς πονοκεφάλους . Οι κρίσεις αθροιστικής κεφαλαλγίας μπορούν να συμβούν κάθε μέρα για έξι έως οκτώ εβδομάδες και στη συνέχεια να υποχωρήσουν σε έναν κύκλο ομαδικής.

Η σύνδεση μεταξύ της αλλαγής της ώρας και των αθροιστικών πονοκεφάλων, σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται τους κιρκάδιους ρυθμούς, το οποίο βρίσκεται στον υποθάλαμο.

Επίσης, πολλοί πάσχοντες από ημικρανία συνήθως έχουν στέρηση ύπνου ή ο ύπνος τους επηρεάζεται από αυτή την αλλαγή, επομένως θα δουν μια αύξηση στη συχνότητα των πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Γιατί όμως η θερινή ώρα έχει τέτοιο αντίκτυπο;

Παρά το γεγονός ότι φαινομενικά είναι μικρή αυτή η αλλαγή της ώρας, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κιρκάδιο ρυθμό μας, ο οποίος ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Ο ύπνος είναι πολύ εξατομικευμένος. Δεν πρόκειται να επηρεαστούν όλοι το ίδιο από την αλλαγή στον κιρκάδιο ρυθμό μας. Είναι σημαντικό όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνο οι αλλαγές από τη θερινή στη χειμερινή ώρα που μπορούν να πυροδοτήσουν αυτές τις «επιθέσεις» στον οργανισμό μας, αλλά ότι ακόμη και η αλλαγή των ζωνών ώρας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ομάδες.

Πρέπει να ανησυχούμε μήπως πάθουμε κατάθλιψη καθώς σκοτεινιάζει;

Το τέλος της θερινής ώρας επιφέρει μειωμένο φως και μικρότερες φθινοπωρινές και χειμερινές ημέρες – και αυτή η αλλαγή μπορεί να αυξήσει την  Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή , (SAD) έναν τύπο κατάθλιψης που προκαλείται από την αλλαγή των εποχών και τη μείωση του φωτός της ημέρας.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η αλλαγή της ώρας δεν προκαλεί άμεσα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά σίγουρα μπορεί να επιδείνωση την κατάσταση σε πολλά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.

Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στην ψυχική σας υγεία, ιδιαίτερα εάν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, επικοινωνήστε πάντα με τον γιατρό σας.

Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο με  την αλλαγή της ώρας

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ και άνοια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διαταραχές ύπνου και η διαταραχή που προκαλείται από την αλλαγή της ώρας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.

Αυτά τα άτομα συχνά βιώνουν διαταραγμένους κύκλους ύπνου-αφύπνισης λόγω γνωστικών διαταραχών, που οδηγούν σε ακανόνιστα πρότυπα ύπνου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η σύνδεση μεταξύ της θερινής ώρας και των διαταραχών ύπνου σε άτομα με Αλτσχάιμερ και άνοια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία και την εδραίωση της μνήμης. Οι διαταραχές ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και την άνοια, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τα άτομα να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τους ευάλωτους

Σίγουρα δεν βοηθάει η κακή ποιότητα στον ύπνο. Δηλαδή όταν ο άνθρωπος ξυπνάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε το πρωί νιώθει κουρασμένος και οι πιθανότητες για πτώσεις αυξάνονται.

Καλό είναι οι φροντιστές αυτών των ατόμων να το γνωρίζουν αυτό, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι συγγενείς που φροντίζουν κυρίως ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους ή ακόμα και σε δομές φιλοξενίας για την τρίτη ηλικία.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον αντίκτυπο της αλλαγής της ώρας

Η άσκηση,  το να περνάτε χρόνο έξω το πρωί και η φωτοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμες στρατηγικές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ανεξάρτητα για το τι μιλάμε, είτε πρόκειται για τη διάθεσή σας είτε για τον πονοκέφαλό σας, εάν παρατηρήσετε ότι επιδεινώνεται ο πονοκέφαλος, δεν σταματά, τα συνηθισμένα φάρμακα δεν λειτουργούν, πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό.

ΠΗΓΗ: https://edition.cnn.com/2023/10/26/health/daylight-saving-time-health-wellness/index.html