‘Ανοια: Σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο έχουν οι ηλικιωμένοι με ταυτόχρονα προβλήματα ακοής και όρασης

0
748

Θα μπορούσαν τα προβλήματα ακοής και όρασης που αντιμετωπίζουν πολλοί ηλικιωμένοι να διπλασιάζουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από άνοια; Σ΄ αυτό το ερώτημα απαντάει μια αμερικανική έρευνα  με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Φίλιπ Χουάνγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον  που δημοσιεύτηκε στο  έγκυρο επιστημονικό έντυπο “Alzheimer’s and Dementia: Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring”.

Οι ειδικοί μελέτησαν 2.051 άτομα άνω των 65 ετών σε βάθος οκταετίας, από τους οποίους το 23% είχαν προβλήματα  ακοής ή όρασης και το 5% και τα δύο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης οι  ηλικιωμένοι με διπλό αισθητηριακό πρόβλημα είχαν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους είχαν κανονική ακοή και όραση.

Εντύπωση προκάλεσε στους ερευνητές η ανακάλυψη ότι από όσους αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα προβλήματα ακοής και όρασης, εμφάνισαν άνοια σε βάθος οκταετίας σε ποσοστό 29% έναντι 17% όσων είχαν μόνο ένα πρόβλημα, και 14% όσων δεν είχαν κανένα από τα δύο.

Προβλήματα ακοής και όρασης είναι συχνά στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και οι δυσκολίες αυξάνονται με το πέρασμα των ετών.

Σημειώνεται πως ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 70 ετών έχει δυσκολίες ακοής, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε χειρότερη όραση.

«Η αξιολόγηση της όρασης και της ακοής στους ηλικιωμένους μπορεί να προβλέψει ποιοι θα εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη, καθώς και στην έγκαιρη θεραπεία της απώλειας ακοής και όρασης» όπως δήλωσε ο δρ Χουάνγκ.

Πανδημία η άνοια και το Αλτσχάϊμερ

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια προβλέπεται να διπλασιασθεί στην Ευρώπη έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Alzheimer Europe.

Με βάση τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, που βασίστηκαν σε στοιχεία για 37 ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες μεταξύ αυτών η Ελλάδα, οι γυναίκες συνεχίζουν να πάσχουν σε δυσανάλογα μεγαλύτερο ποσοστό από άνοια σε σχέση με τους άνδρες. Εκτιμάται ότι σήμερα στην Ευρώπη ζουν 6,65 εκατομμύρια γυναίκες και 3,13 εκατομμύρια άνδρες με άνοια (συνολικά 9,78 εκατομμύρια), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ασθενείς εκτιμώνται σε 7,85 εκατομμύρια.

Το 2050 ο αριθμός τους αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 14,3 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε 18,85 εκατομμύρια συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προβλέψει ότι περίπου 18 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα έχουν άνοια έως το 2050.