«ΕΛΠΙΔΑ»: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

0
647

Νέα εποχή για την υγεία στην Ελλάδα σηματοδοτεί η δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους, στην μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα». Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες  δωρεές του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», η οποία θα καλύψει ένα σοβαρό κενό στο χώρο της υγείας της χώρας μας. Τα υπερσύχρονα εργαστήρια του, θα παρέχουν προηγμένες εξατομικευμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες στους μικρούς ασθενείς, οι οποίοι  πλέον δεν θα χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό, για τέτοιου είδους καινοτόμες θεραπείες.

Σήμερα, τρία στα τέσσερα παιδιά με καρκίνο θεραπεύονται και το 80% βγαίνουν νικητές, ωστόσο το 20% δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.

Με την εφαρμογή των νέων πρωτοποριακών θεραπειών, όπως η γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία, οι επιστήμονες ευελπιστούν  ότι και αυτό το ποσοστό των δύσκολων περιστατικών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Στόχος πλέον είναι να σώζονται τέσσερα στα τέσσερα παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο.

Το κέντρο, σύμφωνα με τον Αιματολόγο-Ογκολόγο Ευγένιο Γουσέτη, Παιδίατρο, Διευθυντή ΕΣΥ στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και Υπεύθυνο του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, θα  λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου και η επένδυση για την αγορά  του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θα αγγίξει το 1 εκατομμύρια ευρώ.

‘Hδη, σύμφωνα με τον κ. Ε. Γουσέτη, το κέντρο πρόκειται να συμμετάσχει σε δύο κλινικές μελέτες. Η πρώτη αφορά τη γονιδιακή θεραπεία στη Β μεσογειακή αναιμία και η δεύτερη στη θεραπεία της οξείας λευχαιμίας με γενετικά τροποποιημένα αλλογενή λεμφοκύτταρα.

«Το  Κέντρο έχει εξασφαλίσει δύο κλινικές μελέτες. Η μία αφορά την μεσογειακή αναιμία νεαρών ενηλίκων, είναι πολυκεντρική και ξεκινάει από τη Βοστώνη. Συμμετέχουν δύο Κέντρα της Γερμανίας και ένα της Αγγλίας και αφορά συνολικά 15 ασθενείς. Η δεύτερη είναι κυτταρική θεραπεία  και θα εφαρμοστεί σε 12 παιδιά από την Ελλάδα που υποτροπίασαν και θα  χορηγηθούν τροποποιημένα γενετικά κύτταρα. Στην κλινική έρευνα συμμετέχουν ένα Κέντρο από την Γερμανία και ένα από την Αμερική» όπως ανέφερε ο κ. Γουσέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, λίγο πριν την τελετή εγκαινίων που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Ογκολογική Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα.

«Σκοπός του κέντρου θα είναι η εξατομικευμένη θεραπεία σοβαρών παιδιατρικών νόσων που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες με φάρμακα ή με μεταμόσχευση» όπως ανέφερε ο κ. Γουσέτης.

Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

Το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, θα εφαρμόζει καινοτόμες  θεραπείες που βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με σκοπό την εξολόθρευση των ανθεκτικών καρκινικών κυττάρων.

Πρόκειται για θεραπείες, που βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων, ( CAR -T κύτταρα) με σκοπό την εξόντωση της ανθεκτικής νόσου. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε, όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή, να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία.

Τα Κέντρα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, αναπτύσσονται σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών και είναι αφιερωμένα στην παραγωγή εξατομικευμένων θεραπειών κακοήθων και σοβαρών γενετικών νόσων.

Επιπλέον, η δυνατότητα της παρασκευής των προηγμένων θεραπειών στο Ελληνικό Κέντρο θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κόστους. Ενδεικτικά μια θεραπεία με CAR -T κύτταρα από κέντρα του εξωτερικού, κοστίζει 350.000 ευρώ. Με την παρασκευή τους στο Ελληνικό Κέντρο το κόστος θα μειωθεί δραματικά στα 20.000 ευρώ.

 Στόχος 4 στα 4 παιδιά να θεραπεύονται

«Όταν πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με την «Ελπίδα» τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, ο στόχος ήταν ένας: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί. Με τη βοήθεια της επιστήμης και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, αυτή τη στιγμή, 3 στα 4 παιδιά που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και νοσηλεύονται στην ογκολογική μας μονάδα, θεραπεύονται», ανέφερε κατά την ομιλία της στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου, η πρόεδρος του σωματείου «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Υπογράμμισε ότι «το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που η «Ελπίδα» προσφέρει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, αποτελεί ένα άλμα στο μέλλον. «Μέσα από αυτό το έργο μπορούμε πια να ελπίζουμε ότι 4 στα 4 παιδιά μας, ακόμα και εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές θεραπείες, θα γίνονται εντελώς καλά. Αυτό που πριν από 30 χρόνια έμοιαζε για την ανθρωπότητα και για ολόκληρη την οικογένεια της «Ελπίδας» ακατόρθωτο, μοιάζει περισσότερο από ποτέ να γίνεται πραγματικότητα».

Η κ. Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της μονάδας για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν κάθε ημέρα στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους, και όπως είπε: «ο επόμενος μεγάλος στόχος της «Ελπίδας» είναι να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε γιατρούς και νοσηλευτές και να τους συμπαρασταθούμε στον μεγάλο αγώνα που δίνουν».

Στα εγκαίνια του Κέντρου, που έγιναν την Παρασκευή,  παραβρεθήκαν  ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρεττανίας κύριος Νικήτας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μέλη του ΔΣ των συλλόγων «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας», καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.