Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις ασθένειες που έχουν μελετηθεί περισσότερο από πολλές άλλες θανατηφόρες νόσους, τις τελευταίες δεκαετίες. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι΄ αυτό. Ο σημαντικότερος είναι ότι μια στις εννέα ή 12 γυναίκες, ανάλογα με τη χώρα που ζει, θα εμφανίσει καρκίνο στο στήθος κάποια στιγμή στη ζωή της.

Στη Ελλάδα η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη σε σχέση με τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Τα νέα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζονται, κατά προσέγγιση, στα 4.500, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% των περιπτώσεων καρκίνου που εμφανίζονται στις γυναίκες. Γι΄ αυτό το θέμα της ενημέρωσης και της πρόληψης μας αφορά όλους.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουν, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία. Ποιες, όμως, είναι οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο; Ποιες είναι οι νέες μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης και τι ρόλο παίζει η τεχνητή νοημοσύνη στη ακτινολογία για τη θεραπεία της νόσου;

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική εταιρία οι αιτίες για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι πολλοί όπως γενετικοί, μεταβολικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ωστόσο οι γυναίκες που συνδυάζουν κάποιους από τους παρακάτω παράγοντες, ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν τη νόσο. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να ξεχνούν την ψηλάφηση των μαστών τους και την ετήσια μαστογραφία που ενδείκνυνται για τις γυναίκες από 50 ετών και πάνω και κάτω των 50 ετών όσες έχουν ιστορικό στην οικογένεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελο Φιλόπουλο Χειρουργό, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής, τέως Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που έχουν αναγνωριστεί είναι οι παρακάτω:

Η ύπαρξη oικογενειακού ιστoρικού γυναίκες με έναν ή περισσότερους συγγενείς 1ου ή 2ου βαθμού που εμφάνισε τη νόσο σε ηλικία μικρότερη των 40-50 ετών, πριν την εμμηνόπαυση.

Γυναίκες με καρκίνο του μαστού και ένα δεύτερο καρκίνο (όχι μεταστατικό) σε άλλο όργανο (ιδιαίτερα των ωοθηκών) σε ένα συγγενή 1ου βαθμού. Επίσης εάν έχει άνδρα συγγενή 1ου βαθμού, με καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες με εβραϊκή καταγωγή (ασκεναζίμ) με έναν εξ αίματος συγγενή με καρκίνο του μαστού που διαγνώστηκε πριν από την ηλικία των 50 ή με καρκίνο των ωοθηκών σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού δεν σημαίνει αναγκαστικά ύπαρξη βλαβών (μεταλλάξεων) σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά τους. Η αυξημένη συχνότητα καρκίνου του μαστού σε μία οικογένεια μπορεί να οφείλεται σε κοινές διατροφικές συνήθειες ή παρόμοιες συνθήκες ζωής.

Αν μία γυναίκα έχει να αναφέρει στο οικογενειακό ιστορικό της κάποια από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, θα πρέπει να επισκεφτεί εξειδικευμένο με τον καρκίνο του μαστού γιατρό ή να αναζητήσει συμβουλή από μία γενετική συμβουλευτική ομάδα.

Ένας ακόμα παράγοντας κίνδυνου είναι μεγάλη έκθεση σε ακτινoβoλία γυναικών νεαρής ηλικίας στην περιοχή του στήθους για τη θεραπεία κάποιας πάθησης.

Εκτός από τους αυτούς τους παράγοντες υπάρχουν και άλλοι, που έχουν μικρότερη επίδραση όπως είναι:

• Η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία και η παύση της σε μεγάλη ηλικία.

• Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών και oρμoνικής υπoκατάστασης.

• Η ατεκνία ή η απόκτηση πρώτoυ παιδιoύ σε μεγάλη ηλικία.

• Η μεγάλη κατανάλωση oινoπνεύματoς και η παχυσαρκία.

Γενετικές μεταλλάξεις

Η Αντζελίνα Τζολί, η σταρ του Χόλιγουντ το 2013, είχε υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή καθώς άνηκε στην ομάδα των γυναικών που είχαν τα «φονικά» γονίδια BRCA-1, BRCA-2.

Μάλιστα οι γιατροί της τόνισαν πως εάν δεν υποβαλλόταν σε μαστεκτομή θα είχε περισσότερες από 87% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο, ενώ τώρα οι πιθανότητες αυτές έπεσαν στο 5%. Η ίδια είχε χάσει τη μητέρα της σε ηλικία 56 ετών.
Οι γενετικές μεταλλάξεις σε γονίδια, λοιπόν, που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά, είναι ένας απο τους πολύ συχνούς παράγοντες κίνδυνου. Μάλιστα το 5-8% των καρκίνων του μαστού οφείλονται σε κληρονομούμενες μεταλλάξεις γονιδίων υψηλής διεισδυτικότητας, όπως είναι τα γονίδια BRCA-1, BRCA-2, PTEN, ATM κ.λ.π.).

Οι γυναίκες με υποψία κληρονομικότητας αναγνωρίζονται από το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό τους μετά από ενδελεχή μελέτη του. Με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι δυνατόν να εντοπιστούν τα «επικίνδυνα» γονίδια.

Νέες θεραπείες.

Μία νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της PARP, που επί της ουσίας επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA, και προς το παρόν έχουν ένδειξη για κακοήθεια ωοθήκης και προστάτη, φαίνεται πως ανοίγουν νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου γενικότερα.

Την ίδια ώρα η ανοσοθεραπεία κερδίζει συνεχώς έδαφος στη φαρέτρα των γιατρών, για όλο και περισσότερες μορφές της ασθένειας, ενώ το μελάνωμα και ο μεταστατικός καρκίνος μαστού, που παλαιότερα σήμαιναν λίγο χρόνο ζωής, πλέον, με τις νέες θεραπείες αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Οι εξελίξεις αυτες ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO 2019) που έγινε τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη.

Για τον ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο μαστού μία κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της κυκλίνης, φαίνεται να χαρίζουν στις ασθενείς περισσότερα χρόνια ζωής. Πλέον οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν για μακρύ διάστημα τη χημειοθεραπεία, και όταν λέμε μακρύ διάστημα, εννοούμε αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα μία γυναίκα με ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο, μπορεί να πάρει μία θεραπεία και να πάει τόσο καλά, που η επόμενη επιδείνωση να έρθει μετά από αρκετά χρόνια. Δεν έχει πια την επιδείνωση μέσα σε λίγους μήνες, όπως με τα παλιά ορμονικά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα, ενώ έχει μεταστατικό καρκίνο (πχ οστά ή συκώτι) ξαναγυρίζει στη ζωή της, παίρνει μία θεραπεία με μικρή τοξικότητα και σχεδόν το ξεχνάει.

Οι γυναίκες αυτές θα υποτροπιάσουν κάποια στιγμή, αλλά θα έχουν κερδίσει ένα μεγάλο διάστημα με καλή ποιότητα ζωής, και με ελπίδα να καταφέρουν κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον, γιατί θα προκύψουν και άλλα φάρμακα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες έχουν λύση, γι΄ αυτό ο ρόλος της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης είναι μεγάλος.

Το νέο Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το νέο «υπερόπλο» στον «’Αγιο Σάββα».

Τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου με άρτιες υποδομές, μηχανήματα και εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας σε νέου κτίριο που θα κατασκευαστεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα.

Την ανακοίνωση έκανε στην ειδική εκδήλωση με θέμα : «Καρκίνος του μαστού: μια μάχη που αξίζει να κερδίσουμε». Την εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με αφορμή την 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου.

Επίσης στα άμεσα σχέδια της Αριστοτέλους είναι οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών, που περιλαμβάνουν δωρεάν μαστογραφίες χωρίς παραπεμπτικό και δημιουργία ογκολογικών κέντρων στην Αθήνα και την Περιφέρεια.

Ένα ακόμα καλό νέο για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού μας έρχεται απο το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν.) «Νίκος Κούρκουλος» του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Το Κ.Η.Ν απέκτησε ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο με τομοσύνθεση, που είναι στη διάθεση των ασθενών απο την 1η Οκτωβρίου 2019 και έρχεται να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες του νοσοκομείου.

Μάλιστα είναι ο δεύτερος υπερσύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος με τομοσύνθεση, που λειτουργεί στον «Άγιο Σάββα». Ο πρώτος τοποθετήθηκε το 2018 στο κεντρικό νοσοκομείο δωρέα της Εθνικής Τράπεζας, στη μνήμη Ρέας Δουζίνα.