Νίκος Σύψας: Ίσως το Καλοκαίρι να έχουμε το πρώτο φάρμακο για τον κορωνοϊό

0
537

Μια χαραμάδα αισιοδοξίας για ένα πειραματικό φάρμακο που χορηγείται και σε Έλληνες ασθενείς, αφήνει να φανεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Νίκος Σύψας. Πρόκειται για το πειραματικό φάρμακο   Remdesivir που ήδη χορηγείται σε ασθενείς στο νοσοκομείο του Ρίο στην  Πάτρα και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα δυστυχώς  η δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αργεί ακόμα πολύ: «Η ελπίδα για τη θεραπεία του κορωνοϊού είναι μόνο το εμβόλιο. Αλλά αυτό αργεί ακόμα πολύ. Άρα τι κάνουμε μέχρι τότε;» είπε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με το Λοιμωξιολόγο σήμερα δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο φάρμακο για τον κορωνοϊό. Από τα υπάρχοντα φάρμακα κανένα δεν φαίνεται να είναι δραστικό. Ωστόσο ένα από αυτά που δοκιμάζονται στις κλινικές μελέτες  στη Κίνα και στις Η.Π.Α και είναι στη φάση 3, φαίνεται έχει κάποια δραστικότητα κατά του κορωνοϊού : « Το φάρμακο αυτό είναι το  Remdesivir  και τυχαίνει να γνωρίζω ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες είναι θετικά. Γύρω στο τέλος του Απριλίου, που θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για το Remdesivir, ίσως να έχουμε ένα εγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο θα παρασκευαστεί από τα εργοστάσια της εταιρίας που το παράγει. Αυτό φαντάζομαι ότι θα γίνει έως το τέλος του Καλοκαιριού» είπε.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, ο ΕΟΦ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για να εισάγει το φάρμακο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα καθώς χρειάζεται να γίνουν αφενός επιπρόσθετες μελέτες και αφετέρου το φάρμακο να ληφθεί από περισσότερους ασθενείς.

Όσον αφορά το φάρμακο που χλωροκίνη που χρησιμοποιείται για την ελονοσία και οι επιστήμονες είπαν ότι μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα και κατά του κορωνοϊού ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι: « είναι λάθος που πολλοί κατανάλωσες έσπευσαν να το αγοράσουν με συνέπεια ασθενείς που πραγματικά το έχουν ανάγκη να μην μπορούν να το βρουν».

Μάλιστα ο Λοιμωξιολόγος επεσήμανε και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό το φάρμακο καθώς έχει σοβαρές παρενέργειες: « Ο Γάλλος Λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ ανακοίνωσε ότι είχε θετικά αποτελέσματα σε 29 ασθενείς. Ωστόσο το δείγμα αυτό είναι πολύ μικρό. Δεν έχει γίνει μια μεγάλη κλινική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η χλωροκίνη βοηθού» κατέληξε και συνέστησε μεγάλη προσοχή και όσοι το έχουν να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους.