Ο δεύτερος τοκετός στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον COVID-19 στο ΠΓΝ «Αττικόν»

0
861

Το δεύτερο μωρό στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορωνοϊό γεννήθηκε σήμερα. Η αισιόδοξη είδηση, στα χρόνια της πανδημίας του φονικού ιού, έρχεται και πάλι από τη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το νεογέννητο, είναι ένα αγοράκι σχεδόν 3.500 κιλά που γεννήθηκε με καισαρική τομή. Μητέρα και γιος είναι σε άριστη κατάσταση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Το μωρό μετά τον τοκετό μεταφέρθηκε στην Μονάδα Πρόωρων Νεογνών ενώ η μητέρα του μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης όπου και θα παραμένει για τις επόμενες 14 ημέρες σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο. Έχει γίνει το διαγνωστικό τεστ και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το μωρό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ η μητέρα που είναι 31 ετών, βρισκόταν στην 39η εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Γ.Ν. Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», με ιστορικό δύο προηγούμενων καισαρικών τομών.

«Η νεαρή γυναίκα είχε συμπτωματολογία με βήχα και δεκατική πυρετική κίνηση και βρέθηκε θετική στον ιό COVID-19. Της συστήθηκε να  μεταβεί στο Αττικό Νοσοκομείο για την περάτωση του τοκετού» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ και συνεχίζει: «Στην καισαρική τομή συμμετείχαν η καθηγήτρια-διευθύντρια κυρία Σοφία  Καλανταρίδου και ο γυναικολόγος κ. Μπούτας, η αναισθησιολόγος κ. Αλεβίζου, ο νεογνολόγος κ. Αδαμόπουλος και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Η μητέρα και το αγοράκι, βάρους γέννησης 3450 γραμμαρίων, είναι σε άριστη κατάσταση.

Η μητέρα θα μεταφερθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση».

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη γέννηση παιδιού από μητέρα θετική στον Covid-19, έγινε με καισαρική την περασμένη Τετάρτη 18 Μαρτίου στο ίδιο νοσοκομείο. Το αγόρι ήταν αρνητικό στον ιό.

Να σημειωθεί ότι η Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και συγκεκριμένο χώρο στην κλινική για τη διεκπεραίωση τοκετού σε γυναίκες με (+) COVID-19 είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.