ΠΙΣ: Προσοχή στις μετακινήσεις φοιτητών και στους διερχόμενους ταξιδιώτες από την Τουρκία.

0
480

Την προσοχή των φοιτητών και σπουδαστών που φοιτούν σε πόλεις που έχουν εμφανιστεί κρούσματα εφιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και τους συστήνει να μην επιστρέψουν στο σπίτι τους για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Επίσης συστήνει σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου καθώς συνορεύει με το Ιράν όπου η επιδημία του Covid-19 «σαρώνει» και η χώρα μετράει εκατοντάδες νεκρούς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΙΣ, οι φοιτητές εάν σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στα πατρικά τους σπίτια αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στα μέρη αυτά.

Εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μην μεταβούν σε αυτά για να τους προστατεύσουν.

Η περίπτωση της Τουρκίας

Ο ΠΙΣ, στην ανακοίνωση του, εκφράζει την ανησυχία του για την επιμονή της Τουρκίας τόσες εβδομάδες να μην ανακοινώνει κρούσματα.

Να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο, ότι μετά από τον προβληματισμό των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο σχετικά με την έλλειψη αναφορών για τον κορωνοϊό στη γειτονική μας χώρα, μόλις σήμερα η Τουρκία  ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα!

Δεδομένου ότι στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς, ο ΠΙΣ θεωρεί απίθανο να μην υπάρχουν πολλά κρούσματα στη γείτονα.

Συστήνει ως εκ τούτου σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου, όπως αυτήν την στιγμή είναι δυστυχώς και η δοκιμαζόμενη Ιταλία, και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτήν (την Τουρκία).

Ώρα ευθύνης: Σημαντικός ο περιορισμός των παιδιών

Επιπλέον ο ΠΙΣ συστήνει στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας (όλων των βαθμίδων) να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τις ημέρες αυτές. Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες.

«Η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα εξ ημών, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού και να δώσουν στην χώρα μας το χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και να εισέλθει στην Άνοιξη, όπου παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας» καταλήγει η ανακοίνωση του  ΠΙΣ.