Σε λειτουργία το «1110» για ασθενείς με Άνοια- Alzheimer και τους φροντιστές τους

0
480

Στα χρόνια του κορωνοϊού και της αναγκαστικής κοινωνικής απομόνωσης, οι ευπαθείς ομάδες όπως οι ασθενείς με άνοια και Alzheimer  αλλά και οι συγγενείς που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους έχουν, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη για προστασία και ψυχολογική υποστήριξη. Γι΄ αυτό και η Περιφέρεια Αττικής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρό της, καθηγήτρια Παρασκευή Σακκά, θέτουν από σήμερα σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1110.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής η γραμμή βοήθειας 1110, θα λειτουργεί όλο το 24ωρο. Ειδικότερα, μέσω της υπηρεσίας αυτής παρέχονται συμβουλευτική καθοδήγηση για θέματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητα των ασθενών με άνοια, απαντήσεις σε ερωτήματα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος (συγγενών, φροντιστών, γειτόνων κ.λπ.) καθώς και επίλυση ιατρικών αποριών που μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά.

Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία στελεχώνεται με έμπειρους ιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και λειτουργεί συνεχώς 365 ημέρες το χρόνο.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της Περιφερείας Αττικής, αναφέρεται πως οι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» καθώς και το προσωπικό των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια που λειτουργούν εντός των Δήμων, καλούνται να παραπέμπουν τους δημότες που χρήζουν αυτής της υποστήριξης στο τηλεφωνικό κέντρο 1110.

Με αφορμή την ένταξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο τηλεφωνικό κέντρο 1110 ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισήμανε:

«Από  σήμερα το 1110 αποτελεί κόμβο ενημέρωσης για τους συμπολίτες μας που έχουν άνοια, όπως και για τους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Γίνεται μια σημαντική πύλη επικοινωνίας με ακόμα περισσότερες υπηρεσίες. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την προστασία των πολιτών, δημιουργούμε όλοι μαζί, Περιφέρεια, ΙΣΑ και πολίτες μια συμμαχία ευθύνης. Στις δύσκολες ώρες που βιώνουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο οφείλουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με πράξεις και συγκεκριμένες δράσεις».