Στα 1061 τα κρούσματα του κορωνοϊού, 32 νεκροί, 69 οι διασωληνωμένοι

0
963

Στα 1061 έφτασαν συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τη μακάβρια λίστα να γράφει 32  νεκρούς ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 69. Τον απολογισμό των νέων κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας παρουσία του υφυπουργού προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε  95 νέα επιβεβαιωμένα  κρούσματα, το  τελευταίο 24ωρου. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 32, εκ των οποίων 25 ήταν άνδρες, και 7 γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 73 έτη.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται 69 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Οι 12 είναι γυναίκες, και οι υπόλοιποι άντρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του είναι τα 66 έτη. Παράλληλα, πέντε άτομα εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 14.363 διαγνωστικά τεστ.

Σχετικά με την  εξέλιξη της νόσου και τα επικίνδυνα συμπτώματα στους ασθενείς, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο μέσος χρόνος για να εμφανίσει ο ασθενής δύσπνοια είναι πέντε ημέρες. Ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο κυμαίνεται στις 7 ημέρες, ενώ σε περίπτωση δύσκολων περιστατικών και επιπλοκών μέχρι ο ασθενής να καταλήξει μεσολαβεί  14 ημέρες κατά μέσο όρο.

Σε ότι αφορά τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών σύμφωνα με τα μέχρι τώρα εμπειρικά δεδομένα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 15 ημερών.

Για μια ακόμη φορά ο Λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την περιπέτεια πρέπει να δείξουμε ευλαβική προσήλωση στην τήρηση των μέτρων απομόνωσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας.

«Όταν αψηφήσουμε τον ιό αυτός θα μπει στο σπίτι μας» προειδοποίησε και επικαλέστηκε το παράδειγμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.

«Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Εάν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία. Αυτό είδαμε στην Ιταλία, από περιοχές στις οποίες υπήρχε πάρα πολύ υψηλή μετάδοση, επεκτάθηκε προς στις νότιες περιοχές. Και φυσικά οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε επάνοδο του ιού και επανάκαμψη του κύματος. Για αυτό και τα μέτρα βλέπετε όπου τηρούνται και όπου κρατιούνται, κρατιούνται για πολύ καιρό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην αμελούμε τα μέτρα, γιατί ο ιός θα μας εκδικηθεί» είπε.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «είμαστε στο καλό σενάριο, το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο με έμφαση πως «η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα».

Στην ερώτηση  εάν ο πρώην ασθενής COVID-19 που παίρνει εξιτήριο μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό μετά την ίαση μέχρι 17 ημέρες και μέχρι και 27 ημέρες στο γαστρεντερικό. Για αυτό και όσοι παίρνουν εξιτήριο πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, ιδιαίτερα στην τουαλέτα.

«Παρόλα αυτά πλέον δίνεται σαν οδηγία από τους διεθνείς οργανισμούς να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο μετά από 7 μέρες, τηρώντας κάποιες οδηγίες υγιεινής». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι φαίνεται μετά την 10η ημέρα μειώνεται η ικανότητα μετάδοσης.

Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η έκδοση νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου ενώ σχετικά με τη χλωροκίνη είπε: «Το φάρμακο με βάση τη χλωροκίνη δίνεται με αυστηρά κριτήρια και παρακολούθηση. Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος διεξαγωγής του εργαστηριακού ελέγχου, που πλέον γίνεται παντού με αυστηρά κριτήρια».

Αναφορικά με την καρδιοτοξικότητα τόνισε: «Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο ο ιός είναι καρδιοτοξικός. Θα δώσουμε κάποιο φάρμακο που δοκιμάζεται και αλλού και ελπίζουμε να αποτρέψει επιπλοκές».