Σωτήρης Τσιόδρας : “Η θνητότητα σε άτομα άνω 70 ετών είναι 8% και σε άτομα άνω των 80 ετών είναι 15%”

0
886

Έξι νεκροί και 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ο χθεσινός απολογισμός της επιδημίας που ανακοίνωσε ο Λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών που ήταν παρών και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Με τα νεότερα δεδομένα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 464  εκ των οποίων τα 72 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και από αυτούς 16 είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69 έτη.

Ο έκτος νεκρός ήταν ένας 70χρονος με υποκείμενα νοσήματα  που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Εντύπωση πάντως κάνει το γεγονός ότι όλοι οι νεκροί είναι άνδρες.

Επίσης ανάμεσα στους ασθενείς που είναι στην εντατική είναι και ένας άνδρας πάνω από 40 ετών ο οποίος είναι παχύσαρκος και αυτό είναι επίσης ένα στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα και αυτά αφορούν τους 19  ασθενείς που πήραν εξιτήριο και τώρα είναι στα σπίτια τους.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η θνητότητα στο γενικό πληθυσμό είναι κάτω από 1%, ενώ έως και δεκαπλάσια είναι σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Συγκεκριμένα η θνητότητα σε άτομα άνω 70 ετών είναι 8% και σε άτομα άνω των 80 ετών είναι 15%.

Υπενθύμισε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωσή τους και τόνισε πως από σήμερα  η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.

«Στόχος μας είναι να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι» είπε ο κ. Τσιόδρας και χαρακτήρισε απαράδεκτο  τα πλοία να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου: « Με την μετακίνηση του πληθυσμού προς την περιφέρεια και τα νησιά, τίθενται σε κίνδυνο ηλικιωμένοι κάτοικοι αυτών των περιοχών» είπε για άλλη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο κοκτέιλ φαρμάκων που έχει ξεκινήσει να δίνεται πειραματικά σε διασωληνωμένους ασθενείς : «Πρόκειται για ένα συνδυασμό φαρμάκων που βασίζεται σ΄ έναν αλγόριθμο του καθηγητή Παναγιώτη Γαργαλιάνος-Κακολύρης  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και είναι στο πλαίσιο κλινικής μελέτης. Υπάρχουν φάρμακα στη φαρέτρα μας. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ασθενείς».

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, τα ποσοστά θανάτου είναι αυξημένα ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνιες αναπνευστικές νόσους, κακοήθειες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος  Χαρδαλιάς έκανε νέες συστάσεις στους πολίτες να  περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Υπογράμμισε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό: «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας. Αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες και να αναδείξουμε το φιλότιμο που έχουμε ως λαός για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου».

Ξεκαθάρισε ότι η κυκλοφορία θα πρέπει να  περιοριστεί στο ελάχιστο για την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών( σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, κτλ).Επανέλαβε επίσης ότι όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ημερη απομόνωση και ότι από σήμερα θα υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση του συγκεκριμένου μέτρου από τις αρχές.