Σωτήρης Τσιόδρας: «Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται…»

0
875

Με γρήγορους ρυθμούς αυξάνονται οι νεκροί αλλά και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα νεοτέρα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε χθες ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρα κατά τη διάρκεια της καθημερινή ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν ήταν 29, τα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν 74 τα οποία αυξάνουν το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 966.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 66 ασθενείς εκ των οποίων οι 65 είναι διασωληνωμένοι . Το ευχάριστο νέο είναι ότι 52 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο ανάμεσα τους και η νεαρή γυναίκα που ήταν θετική στον κορωνοϊό και γέννησε το πρώτο μωρό από θετική μητέρα στον Covid-19, στο νοσοκομείο Αττικό. Μάνα και γιος επέστρεψαν στο σπίτι τους και είναι σε άριστη κατάσταση, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης ένα ακόμα καλό νέο είναι ότι 4 ασθενείς με κορωνοϊό αποσωληνώθηκαν εκ των οποίων οι δυο δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα. Οι ασθενείς αυτοί ήταν από 52 έως 67 ετών.

«Τα μέτρα μας αφορούν όλους το ίδιο, όλοι συμμετέχουμε και μπορώ να πω κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα. Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συνέχισε: «Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της δικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη, πρέπει όμως να μείνουμε πιστοί στα μέτρα αυτοπεριορισμού».

Ο κ. καθηγητής επίσης επεσήμανε σε όσους  επιστρέφουν από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από χώρες με υψηλό αριθμό ασθενών  ότι πρέπει να μπουν και να παραμείνουν σε αυστηρή καραντίνα για το καλό της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά τα ειδικά τεστ αντισωμάτων τόνισε ότι : «δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ».

Μάλιστα ανέφερε ότι τα πλέον αξιόπιστα είναι τα μοριακά τεστ: «Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον».

Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους και επιλεγούν οι γιατροί για τους ασθενείς που βρίσκονται κυρίως στην εντατική διασωληνωμένοι ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι : «Τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς καθώς ο κορωνοϊός προσβάλει και την καρδιά με ένα τρόπο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμα πολύ καλά» τόνισε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών από την πανδημία ο Λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι: «Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή. Όμως βλέπουμε ότι ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή, 40% μείωση των κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι».

Όπως είπε, ακόμη και η Βρετανία οδηγήθηκε τελικά στα μέτρα που έλαβε από πολύ νωρίς η Ελλάδα. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μην γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει την χώρα από επιβάρυνση του ΕΣΥ και θανάτους» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς σε σχετική ερώτηση είπε ότι 6.667 άνθρωποι είναι σε καραντίνα σήμερα στη Ελλάδα. Οι επιβάτες από την πτήση της Ολλανδίας που ήρθαν χθες, όπου το 19,3% ήταν τράνζιτ από την Αγγλία, έλαβαν αυστηρές οδηγίες για καραντίνα στο σπίτι τους τις επόμενες 14 ημέρες. Επίσης ανακοίνωσε ότι πως αναμένονται το Σαββατοκύριακο κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό.

Ο   υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε σχετική ερώτηση για τις ΜΕΘ είπε ότι συνολικά 3.100 κλίνες ΜΕΘ είναι αποκλειστικά διαθέσιμες για τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Έχουν εγκριθεί 3.200 προσλήψεις και από αυτές ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία  1820 εκ των οποίων οι 400 είναι γιατροί και οι υπόλοιποι είναι διασώστες, νοσηλευτές και λοιπόν προσωπικό.