Τέσσερις οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας. «Θα πληγούν και νέοι άνθρωποι» λένε οι επιστήμονες

0
704

Ένας άνδρας 53 ετών είναι ο τέταρτος νεκρός από τον κορωνοϊός στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της  Θεσσαλονίκη και ανήκε στις ευπαθείς ομάδες καθώς είχε υποκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν αναφέρει ότι οι επικίνδυνες ηλικίες είναι κυρίως άνω των 65 ετών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσουν και άνθρωποι μικρότερης ηλικίας, όπως είπε  ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά  τη χθεσινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο υπουργείο Υγείας: «Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να νοσήσουν  από τον κορωνοϊό αναμένουμε  να είναι άνω των 65 και πιθανότατα και άνω των 70 ετών. Όμως πρόκειται για έναν χαρακτηριστικό ιό που προκαλεί πνευμονία και θα πρέπει να έχουμε μια επαγρύπνηση και μια αυξημένη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε αυτή την πνευμονία, η οποία ενδεχομένως μία στα χίλια θα αφορά και ένα νεότερο άτομο» είπε και εξήγησε : «Υπάρχουν, λοιπόν, και νεότερα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή πνευμονία και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή. Και για αυτό έχουμε κάνει όλον αυτόν τον αγώνα και για αυτό έχουν ανακοινωθεί όλα αυτά τα μέτρα. Είναι ένας ιός που μας αφορά όλους. Θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες των άνω των 70, τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα. Αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι».

Αξίζει να τονισθεί ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ( ΕΟΔΥ) στο πλαίσιο των οδηγιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατάφερε και έφερε  στη χώρα μας το πειραματικό φάρμακο που χρησιμοποιούν οι γιατροί σε νοσοκομεία της Κίνας, των Η.Π.Α  και σε άλλες χώρες του κόσμου. Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Τσιόδρας ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα τρεις δόσεις: «Υπάρχει ειδική διαδικασία, με την οποία έχει προβλεφθεί και στην πατρίδα μας να γίνει εισαγωγή και διάθεση του πειραματικού φαρμάκου. Ένα φάρμακο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά ασθενείς και στην Κίνα και στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου. Θα παρακολουθήσουμε και εμείς τα δεδομένα, να έχουμε και τη δική μας εμπειρία.Δημοσιεύτηκε μια εμπειρία από τις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε το φάρμακο και δεν έδειξε ότι ήταν καταλύτης στην αντιμετώπιση αυτών των αρρώστων. Άρα χρειάζεται πολλή προσοχή. Εμείς ακολουθούμε τις διεθνείς οδηγίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων και δίνουμε και τριπλό αντιικό συνδυασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV, φάρμακο που αφορά τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού».

Να σημειωθεί ότι  αυτό το φάρμακο έχει εισαχθεί για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ασθενών στην πατρίδα μας, οι οποίοι είναι σε ιδιαίτερα βαριά κατάσταση διασωληνωμένοι στην εντατική σε νοσοκομεία της χώρας.