Τσιόδρας : «121 νέα κρούσματα σήμερα. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει δεν είναι απλά μια γρίπη»

0
956

Την έντονη ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από το υπουργείο Υγείας. Επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά ο καθηγητής, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και όχι απλά για μια γρίπη και ότι η κατάσταση γρήγορη μπορεί να ξεφύγει. Μάλιστα επεσήμανε πως ο δείκτης R0, δηλαδή η συχνότητα μετάδοσης του φονικού ιού, βρίσκεται κοντά στο 1, δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε μολυσμένο άτομο  μολύνει άλλο ένα άτομο με το οποίο έρχεται σε επαφή.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι τα «κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες» και τόνισε ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος του τουρισμού.

Όμως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και τα εγχώρια κρούσματα. «Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι εξής:

-Ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων.

-Η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανία, γάμοι, μπαρ).

-Η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα καταγράφηκαν 121 νέα κρούσματα  εκ των οποίων μόνο τα 5 ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εγχώρια.  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Επίσης 13 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι. Οι θάνατοι είναι 209 καθώς δεν έχουμε κανένα νεκρό σήμερα. Να σημειωθεί εδώ ότι  χθες οι θάνατοι ήταν τελικά 1 και όχι 2 όπως αρχικά είχε ενημερώσει ο ΕΟΔΥ.

Η μάσκα

Ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι είναι ιδιαίτερη δύσκολη η χρήση μάσκας ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.

«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Φάρμακα και εμβόλιο

Μιλώντας για τα φάρμακα και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο λοιμωξιολόγοι σημείωσε πως τα μονοκλωνικό αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19.

«Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του καθώς «κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε».

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια».