Υπουργείο Υγείας: Τι πρέπει να προσέξουν οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι πάσχοντες

0
425

Σαφείς οδηγίες για τους τρόπους προφύλαξης των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό έδωσε σήμερα ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον Covit-19 Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Υγείας ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες αλλά και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπαθείς, τα άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη και οι ασθενείς με προβλήματα στην ανοσιακή τους κατάσταση λόγω λήψης φαρμάκων.

Τι πρέπει να κάνουν

Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα το επιχειρησιακό σχέδιο της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας αποτελείται από τέσσερις φάσεις. Για την ώρα είμαστε στη φάση 1 που περιλαμβάνει την πρόληψη, τη νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και την απομόνωση των κρουσμάτων όπου αυτά εντοπίζονται. Η φάση 2 θα εφαρμοστεί όταν έχουμε πολλά κρούσματα στον πληθυσμό και είναι αδύνατη η ιχνηλάτησή τους ενώ για τις δυο τελευταίες φάσεις δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Στη φάση 1 που είμαστε τώρα, αυτό που κάνουμε για τους ηλικιωμένους είναι να τους προφυλάσσουμε και από τη γρίπη. Οταν έχουμε κάποιον ασθενή στο σπίτι τον απομονώνουμε από την επαφή ή τον έχουμε τουλάχιστον σε 2 μέτρα απόσταση».

Τους παππούδες και τις γιαγιάδες δεν τους αφήνουμε να πάνε να επισκεφτούν νοσοκομεία ή νοσηλευόμενους ασθενείς ή φίλους που είναι ασθενείς, γιατί μπορεί να κολλήσουν από αυτούς, όχι το νέο ιό, μια άλλη ίωση από την οποία κινδυνεύουν περισσότερο.

Όσον αφορά τους χρόνιους πάσχοντες, θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά τη φαρμακευτική τους αγωγή και να είναι ρυθμισμένοι π. χ οι διαβητικοί.

«Δεν τους αφήνουμε να συναθροίζονται σε στενούς χώρους για πολλή ώρα. Είδατε ότι στις οδηγίες έχουμε το 15 λεπτά για κάτω από 2 μέτρα. Είναι πρακτικές οδηγίες που έχουν βγάλει οι ευρωπαϊκές και οι διεθνείς αρχές και τις υιοθετήσαμε και εμείς σαν ένα πρακτικό μέτρο» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην περίπτωση που υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων και δεν θα μπορεί να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών, όποιος έχει ήπια συμπτώματα θα μένει σπίτι.

Όποιος ανήκει σε ευπαθείς ομάδες θα λαμβάνει οδηγία να αναζητεί γρήγορα βοήθεια, όπως ισχύει σήμερα με τους χρονίως ασθενείς που πρέπει να λαμβάνουν αντιιικη αγωγή μέσα στο πρώτο 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση των επτά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως έχουν ελεγχθεί 270 επαφές, δηλαδή ισάριθμα πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στο οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό περιβάλλον τους. Επίσης, έχουν γίνει 570 μοριακοί έλεγχοι σε ύποπτα κρούσματα.

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας των επτά ασθενών που νοσηλεύονται σε ΑΧΕΠΑ, Αττικόν και Σωτηρία, ο καθηγητής ανέφερε πως συνεχίζουν να έχουν ήπια συμπτώματα.

Έως τις 2 Μαρτίου, 66 χώρες είχαν αναφέρει νέες περιπτώσεις κρουσμάτων του κορωνοιού ενώ έως σήμερα το μεσημέρι είχαν καταγραφεί περισσότερα από 91.000 κρούσματα παγκοσμίως και περισσότερους από 3.100 νεκρούς.

Στην Ιταλία τα κρούσματα ανέρχονται σε περισσότερα από 2.000 και 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο κορωνοϊός έχει περάσει και στην Αφρική.

Εκτός Κίνας, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Το ανησυχητικό είναι ότι σε πολλές χώρες υπο-ανιχνεύεται η νόσος, λόγω έλλειψης τεχνολογίας ή πολύ ηπίων συμπτωμάτων.