Δράσεις και προγράμματα ψυχολογικής ενδυνάμωσης για παιδιά και νέους με διαβήτη

0
392

Δράσεις για την ψυχική ενδυνάμωση και υποστήριξη παιδιών και νεαρών ενηλίκων μέχρι 30 ετών με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους αναμένεται να υλοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας, μετά την αποδοχή της πρότασης που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Τα προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Άλλες δράσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας/ Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης του γενικού πληθυσμού» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168759) του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU.

Συγκεκριμένα επωφελούμενοι θα είναι παιδιά και  νεαροί ενήλικες έως 30 ετών καθώς και οι οικογένειές τους. Στόχος είναι η στήριξη των χρόνιων πασχόντων που ταλαιπωρούνται συχνά από πλήθος επίπονων ή/και θανατηφόρων επιπλοκών, όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νεφροπάθεια και νευροπάθεια, το Διαβητικό Πόδι κ.ά. Αυτές οι δοκιμασίες έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των πασχόντων και των φροντιστών τους.

Ιδιαίτερα, η εμφάνιση του διαβήτη στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικες,  ανατρέπει τις μέχρι τότε συνήθειες και νοοτροπίες, δυσκολεύοντας και τις οικογένειές τους. Παιδιά και νεαροί καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Επιμέρους στόχοι:

-Η αποδοχή και η κατανόηση του Σακχαρώδη Διαβήτη,

-η ποιοτική εκπαίδευση των ιδίων των πασχόντων και των οικογενειών τους,

-η επιτυχής αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη μέσω της αυτοδιαχείρισης σε περιόδους όπου υπάρχει αδυναμία πρόσβασης σε Διαβητολογικό Κέντρο ή Ιατρείο του συστήματος Υγείας,

-η κατανόηση της επικινδυνότητας που διατρέχουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έναντι μεταδοτικών νόσων, όπως η COVID-19 και

-η κατανόηση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού τους.

-η ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της κοινής γνώμης για Τον Σακχαρώδη Διαβήτη

-η καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος που συνοδεύει την πάθηση.

Την ευγνωμοσύνη της εκφράζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην υφυπουργό Υγείας αρμόδια για την ψυχική υγεία, Ζωή Ράπτη και τους συνεργάτες της. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ  είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε συνέργειες με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ώστε τα προγράμματα υποστήριξης και ενδυνάμωσης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των φροντιστών τους να πραγματοποιηθούν σε κάθε πόλη της χώρας. Προσδοκία αποτελεί, η εκπαίδευση, η αποδοχή και η αντιμετώπιση της χρόνιας πάθησης καθώς και η αποφυγή των επίπονων και κοστοβόρων επιπλοκών  με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.