Έντεκα νέα κρούσματα κανένας νεκρός σήμερα. Κίνδυνος για τοπικές εκρήξεις του COVID-19

0
1040

Έντεκα νέα κρούσματα και κανένας θάνατος είναι ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην επιδημιολογική έκθεση ο ΕΟΔΥ χθες είχαμε 11 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα  3068, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες. Από αυτά τα 692 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.751  είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι πέντε είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών και το  75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα και από αυτούς οι  56 είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Πάντως οι εικόνες συνωστισμού στα παραλιακά μπαρ, στα λεωφορεία και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις λαϊκές αγορές και αλλού έχει ανησυχήσει τους ειδικούς. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Λαμίας όπου ο Covid-19 μεταδόθηκε από μια οικογένεια που ήρθε από την Αμερική και δεν τήρησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μάλιστα χθες στο Φόρουμ των Δελφών ο  Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε ότι θα υπάρξουν τοπικές εκρήξεις του κορωνοϊού:  «Δεν ξέρουμε τη διασπορά στη χώρα και δεν είμαστε σίγουροι για την έκταση της πανδημίαςΕίναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας» είπε ο κ. Τούντας. Κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων και τώρα η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα και αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, επισήμανε ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει στις τουριστικές περιοχές να καλυφθούν οπωσδήποτε τα κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Γιάννης Τούντας εξήγησε πως τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν περισσότεροι ιοί γιατί παρατηρούμε μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται. Έχει υπάρξει τόνισε, διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, βρώση άγριων ζώων και εκτροφή κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μεταλλάξεις σε ιώσεις. Πρέπει, τόνισε, να ξαναδούμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα.