Έρχεται το ψηφιακό νοσοκομείο: Με ένα κλικ οι εξετάσεις στο κινητό σας

0
359

Με ένα …κλικ, μέσω της εφαρμογής my health, θα μπορεί ο πολίτης να έχει στο κινητό του, τις απαντήσεις των ιατρικών του εξετάσεων που έκανε στο νοσοκομείο πριν από μια ημέρα, χωρίς ταλαιπωρία και αναμονή στην ουρά.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος  στις ψηφιακές εξετάσεις περιλαμβάνονται  431, οι οποίες αποτελούν  το 90% των εξετάσεων που κάνουμε.  Σε αυτές θα έχουν άμεση πρόσβαση  αρχικά πολίτες που απευθύνονται σε 55 νοσοκομεία.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο -τρίμηνο να συμπεριλαμβάνονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τις ψηφιακές εξετάσεις θα μπορούν να αξιολογήσουν  γιατροί από άλλα διασυνδεδεμένα  νοσοκομεία, όπως τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας: «ότι όταν κάποιος πάει σε ένα νοσοκομείο θα μπορούν να δουν άμεσα τι εξετάσεις έχει κάνει και γενικά τον ιατρικό του φάκελο».

 Τα οφέλη για τον ασθενή, τον γιατρό και την οικονομία

Το ψηφιακό νοσοκομείο θα έχει τρία οφέλη για τον ασθενή, το γιατρό αλλά και το υπουργείο Υγείας, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης:

– Το πρώτο σημαντικό είναι ότι ο ίδιος ο ασθενής ξέρει τι εξετάσεις έχει κάνει, τις έχει όλες συγκεντρωμένες στον ιατρικό του φάκελο που έχει στο κινητό του και έτσι εξυπηρετείται γρήγορα.

-Επίσης ο γιατρός έχει άμεση πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, άρα κερδίζουμε χρόνο, γιατί δεν επαναλαμβάνονται εξετάσεις που ήδη έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, χάνοντας χρόνο και χρήμα.

-Επιπροσθέτως, το Υπουργείο θα είναι σε θέση να ελέγξει την κατανάλωση που γίνεται στον τομέα της υγείας, είτε αυτό είναι υπερσυνταγογράφηση, είτε πολυφαρμακία, καθώς πλέον θα έχει εικόνα. Για παράδειγμα πόσοι ασθενείς έλαβαν ποια και πόσα φάρμακα ή πόσες μαγνητικές, αξονικές τομογραφίες  ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν  σε πόσους  ασθενείς.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει αρχίσει να υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «υπολογίζουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είναι πια έτοιμος συνολικά ο ιατρικός φάκελος» είπε ο υπουργός.

Στη διαδικασία των ψηφιακών εξετάσεων θα ενταχθούν σταδιακά όλα τα διαγνωστικά  κέντρα και όλες οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ «ήδη αυτή τη στιγμή έχουν μπει κάποιες πρώτες εταιρείες» σύμφωνα με τον υπουργό.