Έξι περιστατικά στελέχους «Κράκεν» στην Αττική

0
392

Το στέλεχος «Κράκεν», όπως ήταν αναμενόμενο,  εντοπίστηκε και στην Ελλάδα με την Αττική να μετράει ήδη τα πρώτα έξι περιστατικά. Ωστόσο οι είδικοι είναι καθησυχαστικοί σχετικά με το ρυθμό μετάδοσης του νέου υπό-στελέχους XBB1.5 της νέας παραλλαγής της Όμικρον και τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό. Γι΄αυτό χρειάζεται ψυχραιμία και να τηρούμε τα γνωστά σε όλους μέτρα προφύλαξης.

Μάλιστα όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης το εν λόγω στέλεχος εμφανίζεται στην Ελλάδα σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, κάτω από το 1%. Σύμφωνα με τον καθηγητή το XBB 1.5  είναι πιο μεταδοτική μετάλλαξη, αλλά από όσα γνωρίζουμε δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Στο ίδιο επίπεδο με άλλες Όμικρον παραλλάξεις είναι πιο μεταδοτική, όπως διευκρίνισε ο κ. Ζαουτης. Μπορεί ο ιός γίνεται όλο και πιο μεταδοτικός, αλλά παραμένει ήπιος για να επιβιώσει κατά τις εξηγήσεις του κ. Ζαούτη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα εμβόλια αναμένεται να συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσο και από θάνατο και ενθάρρυνε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών φέτος δεν μπορεί να προβλεφθεί ποσό θα  κρατήσει η γρίπη.  Για αυτόν τον λόγο ο κ. Ζαούτης κάλεσε τα άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο να εμβολιαστούν, αλλά και αυτοί που αρρώστησαν να θωρακιστούν με εμβολιασμό.

Με δεδομένο ότι κυκλοφορεί η γρίπη Α και η γρίπη Β αλλά και η H1N1, η Η3Ν2,  ο εμβολιασμός μπορεί να προστατέψει από παραπάνω από ένα στέλεχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Ζαούτης αμφισβήτησε τις προβλέψεις για έως και 500.000 κρούσματα με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής εβδομαδιαίως μέσα στον μήνα.

Σχετικά με μέτρα όπως να μην λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία , ο κ. Ζαούτης ως παιδίατρος  εξέφρασε την αντίθεσή του υπενθυμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών.

Για τη χρήση μάσκας ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι  ένα εργαλείο που προστατεύει από τους αναπνευστικού ιούς και τον κορωνοϊό. Πλέον διανύουμε μια περίοδο που συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να διαχειριζόμαστε κατάλληλα εργαλεία όπως είναι η μάσκα και το εμβόλιο.