Γέφυρα ζωής εν μεσω της πανδημίας για τη μεταμόσχευση οργάνων από 35χρονο δότη

0
574

«Γέφυρα ζωής» στήθηκε σήμερα το πρωί από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΜ, το ΕΚΑΒ, και το ΓΝ Βόλου, για τη μεταφορά οργάνων 35χρονου εγκεφαλικά νεκρού, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου από τις 13 Απριλίου, έπειτα από σοβαρό ατύχημα (πτώση από μεγάλο ύψος). Η οικογένεια του άτυχου νέου έλαβε την απόφαση να δωρίσει ζωτικά όργανά του.

Έτσι, σε συνεννόηση και υπό το συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM), μεταφέρθηκαν η καρδιά στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, οι κερατοειδείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, το συκώτι και ένας νεφρός στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο και ο άλλος νεφρός στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό.

Τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και έγιναν τεστ για κορονοϊό, όλα αρνητικά.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΜ με έκτακτη ανακοίνωσή του από τις 4 Απριλίου 2020, έχει κάνει έκκληση στους συμβατούς δότες μυελού των οστών και τους δότες αιμοπεταλίων να υποστηρίξουν, ειδικά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, τις μεταμοσχεύσεις. “Ας μην αφήσουμε την επιδημία του κορωνοϊού να στερήσει τη ζωή και από ασθενείς των οποίων η μοναδική θεραπεία προέρχεται από το συνάνθρωπο” είναι το μήνυμα του ΕΟΜ.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι στις τελευταίες θέσεις των χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεταμοσχευσεις με όπου ο μέσος όρος των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 18. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΟΜ, στη χώρα μας κατά μέσον όρο καταγράφονται ετησίως 6-6,5 δότες οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Το 2018 ήταν μια κακή χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν μόλις 4,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (45 δότες συνολικά) και πραγματοποιήθηκαν 103 μεταμοσχεύσεις οργάνων από πτωματικούς δότες. Το 2019 από τις αρχές του έτους έως και την 1η Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 53 δότες (4,8 ανά εκατ. πληθυσμού) και είχαν διενεργηθεί 140 μεταμοσχεύσεις οργάνων από πτωματικούς δότες.

Μία από τις βασικές αιτίες του προβλήματος είναι η ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).Στην Ελλάδα μόλις το 2% των νοσοκομειακών κλινών είναι σε ΜΕΘ όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται από 8% έως 12%. Επιπλέον, για κάθε κλίνη Εντατικής αντιστοιχούν μόλις 2,5 νοσηλευτές, όταν στην Ε.Ε. αντιστοιχούν έξι.

Ας ελπίσουμε ότι η εντυπωσιακή αύξηση των κλινών ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού, από 560 που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο σε 1017 που είναι σήμερα και η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό θα συνεισφέρει τα μέγιστα και για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.