Γραμμή ΕΛΙΖΑ 10454: Πόσο θα περιμένεις μέχρι να μιλήσεις;

0
397

Τα παιδιά είναι ευθύνη όλων μας και η πρόληψη της κακοποίησης και της παραμέλησής τους ανήκει σε όλους. Με αυτή τη σκέψη και μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά κακοποίησης μικρών κοριτσιών και αγοριών, που έχουν συνταράξει το πανελλήνιο εδώ και πολύ καιρό, το ΕΛΙΖΑ ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Με το μήνυμα «Πόσο θα περιμένεις μέχρι να μιλήσεις», που ήδη βλέπουμε στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το Μετρό, στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακούμε στο ραδιόφωνο,  το ΕΛΙΖΑ παροτρύνει τον επαγγελματία να μιλήσει πριν να είναι αργά. Να μιλήσει για την υποψία του και να συμβουλευτεί έναν από τους συμβούλους-χειριστές της ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΛΙΖΑ 10454, για τον τρόπο που θα μπορούσε να διαχειριστεί την υποψία αυτή. Το ΕΛΙΖΑ θέλει να τονίσει σε όλους, ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται ένας επαγγελματίας που βρίσκεται κοντά σε ένα παιδί, είναι η υποψία του και όχι η βεβαιότητα. Η βεβαιότητα δεν είναι δική του γνώση ή ευθύνη. Ωστόσο και μόνο η κατάθεση υποψίας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Επιπλέον, το μήνυμα εδράζεται στη γνώση ότι η κακοποίηση συμβαίνει κυρίως εντός του στενού ή ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού και ότι οι άνθρωποι που μπορούν να την αντιληφθούν και να παρέμβουν είναι οι επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά, όπως οι δάσκαλοι, οι παιδίατροι, οι προπονητές, οι βρεφονηπιαγωγοί, οι φροντιστές μικρών παιδιών, κ.ά. Σύμμαχοί στη διαμόρφωση και τη διάδοση του μηνύματος είναι οι TheNewtons, TEMPOOMD, InterbusA.E., ADVENGERS.

Ο σκοπός της ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΛΙΖΑ 10454

-Η ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΙΖΑ 10454 θέλει να βοηθήσει εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, που αντιλαμβάνονται ή υποψιάζονται ότι ένα παιδί παραμελείται ή και κακοποιείται ψυχικά, σωματικά, σεξουαλικά.

-Θέλει να προστατεύσει παιδιά, προσφέροντας πλαισίωση στους καλούντες, λύνοντας απορίες αναφορικά με νομικά και διαδικαστικά θέματα αναφορών περιστατικών παραμέλησης ή/και κακοποίησης.

-Να προσφέρει ψυχολογική ενδυνάμωση για τη διερεύνηση ενός περιστατικού με υποψία παραμέλησης ή και κακοποίησης και ψυχολογική στήριξη για την ορθή αντιμετώπιση και ενδεχόμενη αναφορά του περιστατικού.

-Η ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΙΖΑ 10454 δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την πολύτιμη χορηγία του χρυσού χορηγού «ΔΕΗ» και του μεγάλου χορηγού «TheHellenicInitiative», καθώς και με τη συμβολή του υποστηρικτή «COSMOTE».

Διαδώστε το μήνυμα του ΕΛΙΖΑ

Η κυρία Βάννα Μαρκετάκη, επικεφαλής του γραφείου ΕΛΙΖΑ με αφορμή την καμπάνια ευαισθητοποιήσεις δήλωσε:   «Τα παιδιά είναι ευθύνη όλων μας. Δεν είναι κτήμα κανενός. Είναι το μέλλον κάθε κοινωνίας. Είναι η συνέχεια της ζωής. Σε αυτά οφείλουμε να σταθούμε όλοι υπεύθυνα, ως ενήλικες. Να τους δώσουμε το χέρι που χρειάζονται, όταν το χρειάζονται. Να τα προστατεύσουμε από οποιονδήποτε απειλήσει τη σωματική ή/και ψυχική τους υγεία. Να μιλήσουμε για αυτά, όταν εκείνα δεν μπορούν ή δεν αντιλαμβάνονται το «κακό» που τους συμβαίνει. Αν δεν είναι δική μας ευθύνη, ποιανού είναι; Ας γίνει ο καθένας από εμάς, αυτός που θα προσφέρει ένα χέρι βοήθειας. Με αυτό το σκεφτικό διαμορφώσαμε την πρώτη καμπάνια ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης του παιδιού. Γιατί η παιδική κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα και όλα οδυνηρά για το παιδί. Γιατί εμείς οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για αυτά και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Η ΕΛΙΖΑ

Η μικρή Ελίζα γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1989 στο Μπρούκλιν την Νέας Υόρκης και έζησε ευτυχισμένη με τον πατέρα της. Όταν εκείνος απεβίωσε ανέλαβε την κηδεμονία της η μητέρα της, που ήταν χρήστης ναρκωτικών. Για ένα χρόνο το παιδί κακοποιήθηκε βάναυσα από την ίδια της τη μητέρα, που είχε άλλα έξι παιδιά από άλλο πατέρα.

Το παιδί πήγαινε στον παιδικό σταθμό και παρόλο που ήταν εμφανώς κακοποιημένο οι δάσκαλοι δεν μίλησαν. Οι γείτονες που το άκουγαν να φωνάζει δεν μίλησαν.

Στις 22 Νοέμβριου 1995 η μικρή βρίσκεται στο κρεβάτι της νεκρή, με εγκεφαλικό υγρό να τρέχει από τη μύτη και το στόμα της, από ένα ακόμη μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι. Εκείνη τη στιγμή τελειώνουν τα μαρτύρια της και ξυπνά το δικαστικό σύστημα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Μπροστά στο ανοικτό φέρετρο της Ελίζας, εκατοντάδες άνθρωποι έσκυψαν ηττημένοι από τη σιωπή, από την αδιαφορία ενός συστήματος που δεν μπορούσε να αφυπνιστεί, παρά τις κραυγές ενός αθώου παιδιού.

Στον τάφο αναγράφεται: «Κόσμε σε παρακαλώ, φρόντισε τα παιδιά.» Εκείνη τη στιγμή ξεκινά και η ιδέα του ΕΛΙΖΑ.