Ίδρυμα Ωνάση-Δωρεά: Νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα στο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος.

0
333

Το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» απέκτησε ένα νέο υπερσύγχρονο απεικονιστικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εντοπισμό δερματικών βλαβών σε αρχικό στάδιο, σώζοντας τη ζωή των ασθενών. Το μηχάνημα είναι πολύτιμη  δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο είχε αναλάβει και την αποκλειστική ανακατασκευή του Κέντρου το 2018.

Πρόκειται για το μηχάνημα Vectra 3D WB360 που διαθέτει τεχνολογίας αιχμής αναφορικά με την απεικόνιση του δέρματος, την παρακολούθηση ασθενών σε υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, καθώς και των δερματολογικών νοσημάτων.

Τι κάνει το Vectra 3D WB360

Το μηχάνημα εντοπίζει και παρακολουθεί όλες τις δερματικές βλάβες και την εξέλιξη τους, αξιοποιώντας προηγμένους αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης και βελτιώνονται τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους «χαρτογράφησης» σπίλων και άλλων δερματικών βλαβών. Αναλυτικά:

-Μια 3D καταγραφή καλύπτει σχεδόν όλο το δέρμα του ασθενούς, εξοικονομώντας χρόνο στη φωτογράφιση και βελτιώνοντας την άνεση του ασθενούς.
-Οι 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα κοντινών εικόνων.
-Οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης που περιέχει το VECTRA WB360 επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος ενός ασθενούς, ενώ παρέχουν και το πλεονέκτημα της σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις.
-Πρακτικά, η τρισδιάστατη εικόνα, οι φωτογραφίες από κοντά, τα χαρακτηριστικά αναζήτησης και οι σημειώσεις του γιατρού παρέχουν το κλινικό ιστορικό.
-Στην αρχική του εφαρμογή, το μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.).

-Στην πορεία, η χρήση του δύναται να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς, για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, των πομφολυγωδών νοσημάτων, για τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόκτηση και η εγκατάσταση του μηχανήματος πραγματοποιήθηκε υπό τη Διεύθυνση του διακεκριμένου καθηγητή του ΕΚΠΑ Α. Στρατηγού.

Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει διαχρονικά το Κέντρο

Το ΕΚΠΑ εκφράζει την ευγνωμοσύνη στο Ίδρυμα Ωνάση για τη διαχρονική του στήριξη στο ΕΚΠΑ και στη Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός». Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος εύχεται στους ιατρούς και τα στελέχη του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος να συνεχίσουν το πρωτοποριακό τους έργο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενών με μελάνωμα και καρκίνο του δέρματος: «Αυτού του επιπέδου οι Μονάδες προάγουν σημαντικά τη Δημόσια Υγεία, ενισχύουν την εκπαίδευση των αυριανών γιατρών και αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη τη Χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά» σχολίασε ο κ. Δημόπουλος.

Να σημειωθεί πως το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος αποτελεί ένα πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο για την διαχείριση περιστατικών με μελάνωμα και καρκίνο του δέρματος. Το Κέντρο λειτουργεί εντός σε ένα από τα σημαντικότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας με επικέντρωση στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.
Σε αναγνώριση του έργου της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του ΕΚΠΑ προχώρησε σε μεγάλες δωρεές το Κοινωφελές Ίδρυμα «Α. Ωνάσης» για το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος. Με δεδομένο ότι στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, καθώς υπολογίζονται σε 400-500 νέες διαγνώσεις ετησίως, η δωρεά πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του καρκίνου που αποτελεί τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο συχνότερο στις γυναίκες. Στον άξονα της κοινωφελούς του δράσης στην υγεία το ίδρυμα πραγματοποίησε την ολική ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος. Το Κέντρο απέκτησε χώρο με εμβαδόν 250 τετραγωνικά μέτρα, τριπλάσιο από αυτό του προηγούμενου χώρου, διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης συσκέψεων και συνεντεύξεων.