Με ένα.. κλικ στο κινητό θα βλέπουμε ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη

0
275

Με  ένα …κλικ μέσω του κινητού τους τηλεφώνου θα μπορούν να δουν, σε πραγματικό χρόνο, τις ελλείψεις που υπάρχουν σε φάρμακα, οι ασθενείς, οι γιατροί αλλά και όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων στην αγορά. Μέσα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της διαφάνειας  του ΕΟΦ αλλά και του χώρου του φαρμάκου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ,  την ΗΔΙΚΑ και όλους τους συναρμόδιους φορείς, υλοποιεί μια σύγχρονη εφαρμογή (application), που αναμένεται να είναι έτοιμη για τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους στις 15 Νοεμβρίου 2023.

Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα, (έναν ηλεκτρονικό μηχανισμό),  όπου οι πολίτες αλλά και όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο φάρμακο, (υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, γιατροί, φαρμακεία, φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες) θα είναι online συνδεδεμένοι, ώστε όλοι να έχουν εικόνα για τα φάρμακα που είναι στα ράφια των φαρμακείων και κυρίως εκείνα τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη.

Στην ίδια εφαρμογή (app) ο πολίτης που θα την «κατεβάσει» στο κινητό του, θα γνωρίζει ποιες άλλες επιλογές έχει όταν δεν υπάρχει το φάρμακο που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Δηλαδή ποια σκευάσματα (γενόσημα) έχουν την ίδια δραστική ουσία και μπορεί άμεσα να τα προμηθευτεί, χωρίς να ταλαιπωρείται ψάχνοντας απεγνωσμένα από φαρμακείο σε φαρμακείο, εκείνα που είναι σε έλλειψη, όπως γίνεται σήμερα.

«Γύρω στις 15 Νοεμβρίου ο κάθε πολίτης, αν θέλει να ψάξει να βρει ένα φάρμακο, που του συνταγογράφησε ο γιατρός του, θα ξέρει μέσα από το κινητό του αν υπάρχει αυτό το φάρμακο ή ποιο εναλλακτικό υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσφατα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Στόχος ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΦ και η διαφάνεια

Αξίζει να τονισθεί ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τις ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά είναι η ανεπάρκεια του ΕΟΦ να δώσει τα πολύτιμα στοιχεία (data) που χρειάζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ούτως ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και είναι:

  • σε επάρκεια,
  • εκείνα που τελειώνουν και χρειάζεται να γίνουν νέες παραγγελίες στην εγχώρια και ξένη φαρμακοβιομηχανία και
  • για τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη.

«Προχωράμε στη δημιουργία  ενός ψηφιακού μηχανισμού (app) γιατί μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τα πλήρη στοιχεία» όπως είχε πει πρόσφατα με αυστηρό ύφος ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο συνέδριο του το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριου χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκεια του για την αναποτελεσματικότητα του ΕΟΦ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε την πρόσφατη αποχώρηση του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου που όπως ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης : «Δεν ήταν παραίτηση. Αποχώρησε γιατί έληξε η θητείας του».

Σύμφωνα με τον υπουργό:  «Προχωράμε στην εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία περιέχει μια σειρά από τεχνικές εφαρμογές έτσι ώστε το δημόσιο, ο ΕΟΦ, οι οργανισμοί του, ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ, οι φαρμακέμποροι, η φαρμακοβιομηχανία, όλοι μας να είμαστε καθημερινά on line, να διαβουλευόμαστε με διαφάνεια και να ξέρουμε ποια προϊόντα παρουσιάζουν έλλειψη και δεν θα φύγουν από τη χώρα και ποια από αυτά είναι πλεονασματικά και μπορούν να εξάγονται οπουδήποτε στον κόσμο και φυσικά στο πλαίσιο των παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, τις επιχειρήσεις της χώρας. Άρα, λοιπόν, και εδώ το στοιχείο της διαφάνειας οφείλει να είναι κυρίαρχο γιατί στη δημοκρατία αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον, είναι το λαϊκό συμφέρον αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία πρέπει να προστατεύεται στο πλαίσιο αυτών των αξιών και των νόμων».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο κ. Χρυσοχοΐδης συνέστησε την 11 μελή Επιτροπή Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκων στις αρχές Σεπτεμβρίου με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, κ. Άρη Νικόλαο Αγγέλη, η οποία θα επεμβαίνει άμεσα όπου χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα η αγορά.

ΠΗΓΗ: https://www.topontiki.gr/2023/10/05/me-ena-klik-sto-kinito-tha-vlepoume-pia-farmaka-ine-se-ellipsi/