Μελάνωμα: Εγκρίθηκε ο πρώτος συνδυασμός με αντίσωμα αποκλεισμού του LAG-3

0
255

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στο συνδυασμό nivolumab με relatlimab, ένα αντίσωμα αποκλεισμού του LAG-3, για τη θεραπεία του ανεγχείρητου ή μεταστατικού μελανώματος με έκφραση του PD-L1 < 1%. Η έγκριση δόθηκε για χορήγηση σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω όπως ανακοίνωσε η Bristol Myers Squibb.

Ο συνδυασμός nivolumab με relatlimab αποτελεί το πρώτο στην κατηγορία του συνδυαστικό σχήμα διπλής ανοσοθεραπείας σταθερής δόσης του nivolumab, ενός αναστολέα της PD-1, με relatlimab, ένα καινοτόμο αντίσωμα αποκλεισμού του LAG-3.

Η έγκριση βασίστηκε στη μελέτη RELATIVITY-047, στην οποία ο συνδυασμός nivolumab με relatlimab υπερδιπλασίασε τη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με το nivolumab ως μονοθεραπεία.

Στη μελέτη δεν προέκυψαν νέα συμβάντα ασφάλειας από τη χορήγηση της συγκεκριμένης συνδυαστικής θεραπείας έναντι του nivolumab ως μονοθεραπείας.

«Ο συνδυασμός nivolumab με relatlimab είναι πλέον ο πρώτος εγκεκριμένος συνδυασμός με αντίσωμα αποκλεισμού του LAG-3 για τη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μελέτη RELATIVITY-047 κατέδειξε το σημαντικό όφελος της αναστολής τόσο του LAG-3 όσο και του PD-L1 κατόπιν της χορήγησης του καινοτόμου συνδυασμού ανοσοθεραπείας της εταιρείας μας», δήλωσε ο Samit Hirawat, M.D., εκτελεστικός αντιπρόεδρος, επικεφαλής ιατρός στον τομέα Παγκόσμιας Ανάπτυξης Φαρμάκων της Bristol Myers Squibb.

Η μελέτη

Στη μελέτη RELATIVITY-047 παγκόσμια, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη Φάσης 2/3 σε ασθενείς με έκφραση του PD-L1 < 1% διαπιστώθηκαν:

Αποτελεσματικότητα: Η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) ήταν 6,7 μήνες σε ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό nivolumab με relatlimab (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης, (Λόγος κινδύνου [HR] 0,68 (0,53, 0,86) σε σύγκριση με 3,0 μήνες σε ασθενείς που έλαβαν nivolumab ως μονοθεραπεία (95% CI: 2,8 έως 4,5). Η διάμεση συνολική επιβίωση στο σκέλος θεραπείας με τον συνδυασμό nivolumab με relatlimab δεν έχει ακόμη επιτευχθεί (HR 0,78 (0,59, 1,04)).

Ασφάλεια: Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κόπωση (41%), μυοσκελετικός πόνος (32%), εξάνθημα (29%), αρθραλγία (26%), διάρροια (26%), κνησμός (26%), κεφαλαλγία (20%), ναυτία (19%), βήχας (16%), μειωμένη όρεξη (16%), υποθυρεοειδισμός (16%), κοιλιακό άλγος (14%), λεύκη (13%), πυρετός (12%), δυσκοιλιότητα (11%), λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (11%), δύσπνοια (10%) και έμετος (10%). Οι πιο συχνές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ανεπάρκεια των επινεφριδίων (1,4%), αναιμία (1,4%), οσφυαλγία (1,1%), κολίτιδα (1,1%), διάρροια (1,1%), μυοκαρδίτιδα (1,1%), πνευμονία (1,1%) και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (1,1%). Η επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών Βαθμού 3-5 ήταν 43% στους ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό nivolumab με relatlimab έναντι 35% στους ασθενείς που έλαβαν nivolumab ως μονοθεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη RELATIVITY-047 πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου στο σύνολο του πληθυσμού.