ΜΕΘ: Οι 50αρηδες και οι 60αρηδες το νέο target group που “χτυπάει” βαριά ο κορωνοϊός

0
712

Τα άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών είναι η νέα ηλικιακή ομάδα που «χτυπάει» πολύ βαριά ο Covid-19, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα του επιστήμονες.Έως πρόσφατα οι ερευνητές γνώριζαν ότι οι άνω των 70 ετών έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά να διασωληνωθούν στην εντατική και πολλοί από αυτούς να καταλήξουν.

Ωστόσο νεοτέρα επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι ο Covid-19 έχει νέο target group καθώς ολοένα και συχνότερα βλέπουν ασθενείς 50 και 60 ετών να κάνουν βαριές επιπλοκές και να χρειάζονται διασωλήνωση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ειδικότερα όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος και μέλος της Επιτροπής  Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τους ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών: ” Τον Αύγουστο είχαμε καμπύλες  ασυμπτωματικών κρουσμάτων που το 30% περίπου ήταν στην ηλικία των 20 με 29. Σιγά-σιγά τις τελευταίες μέρες η καμπύλη μετατίθεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει φτάσει το 39 μέσος όρος και μπορεί σιγά-σιγά να πάει παραπάνω. Αυτό είναι γνωστό ότι θα συμβεί, είναι προβλεπόμενο ότι θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει με τους νέους και αυτό φοβόμαστε και για αυτό λέμε αυτοπεριορισμός όταν γυρίζετε από τις διακοπές σας κλπ.

Και μεταφέρεται όχι στους 70αρηδες, 80αρηδες, 90ρηδες, εκεί είναι η διασπορά στα ιδρύματα φιλοξενίας, αλλά στους 50αρηδες, 60αρηδες οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες αυτές των νεαρών που είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς. Και αυτές οι ηλικίες δεν είναι και τόσο μακριά από τη βαριά νόσηση, δηλαδή μπορεί να νοσήσουν αυτές οι ηλικίες. Και θα δείτε και ο μέσος όρος διασωληνωμένων περιλαμβάνει και τέτοιες ηλικίες μέσα προφανώς» εξήγησε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Η μετατόπιση σε αυτές τις νεότερες ηλικίες που νοσούν βαριά  είναι ένα θέμα που πλέον απασχολεί σοβαρά τους ειδικούς όπως είπε ο κ. Γώγος: «Γιατί αυτές οι ηλικίες είναι πιο ευάλωτες, μπορεί να διασωληνωθούν ευκολότερα και να έχουν και κακή έκβαση δυστυχώς.  Επομένως υπάρχει αυτό το θέμα της μεταφοράς των ηλικιών προς τα δεξιά και θα πάει και άλλο νομίζω. Αυτό φοβόμαστε και αυτό πρέπει να προσέξουμε».

Ο καθηγητής έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες: «Να κλείσουμε τ’ αυτιά στην παραπληροφόρηση και να ακούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Χρειάζεται μια σαφής και στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας, εντατικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί για το χειμώνα, καθώς η περίοδος είναι δύσκολη».

Ωστόσο ήταν αισιόδοξος και εκτίμησε ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα εμποδίσουν παράλληλα και τη διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και της εποχικής γρίπης που θα εμφανιστεί από τον Νοέμβριο.